Sword Art Online

A most bemutatásra kerülő darab egy 2012-es, 25 részből álló anime, amely nagyon gyorsan az emberek kedvencévé vált. Maga a történet arról szól, hogy a nem túl távoli jövőben a szerepjátékra vágyók csak feltesznek a fejükre egy sisakot és már az online kalandok világában találják magukat. A bökkenő akkor következik be, amikor ráeszmélnek, hogy nincs kilépés gomb, addig nem hagyhatják el a képzeletbeli világot, amíg valaki végig nem viszi a játékot. Az már csak hab a tortán, hogy ha meghalsz a csatamezőn, akkor a valóságban is befellegzett.

Az anime két évadból áll, ami fontos lesz még a későbbiekben. Egészen ügyesen tálalják elénk a szépen kidolgozott világot, aminek megvan a saját szabályrendszere. Aki játszott már mmorpg-vel az tudja, hogy nagyjából mire számítson. Persze a japánokra jellemző óriási túlzások itt is megjelennek, de mégis az elejétől fogva érdekes történetet kapunk.

Hősünk Kirito, egy szimpla játékos, aki boldogulni szeretne a világban, végigvinni a főküldetést és kijuttatni mindenkit a rabságból. Kezdetben igyekeznek bemutatni nekünk a világot, a lehető legrészletesebben. Mindezt új karakterek, párbeszédek, harcok kíséretében. Aztán valahol az első évad közepénél minden megváltozik és előtérbe kerül a szerelem. Képbe kerül Asuna, aki Kiritohoz hasonlóan szeretne kijutni a játékból. Kettejük kalandjai megpecsételik sorsukat és egymásba szeretnek.

Nagyon élveztem a történetet, a szabályrendszert, a zárt világot. Valami azonban megváltozott. Középtájon vége lett a történetnek, kaptunk egy szép, de kissé kidolgozatlan végjátékot. A második évad már egészen más vonalon haladt tovább, már nem is az alapjáték kalandjait mutatták be.

Sokkal többet ki lehetett volna hozni a Sword Art Online világából. Nem technikai dolgokra gondolok itt elsősorban, hanem játékot az érzelmekkel. Nagyszerűen ráéreztek a készítők, hogy miként változtassanak a hozzáállásokon az idő előrehaladtával. Két év játékban töltött idő után, már ez a világ válik a valósággá és egyre kevésbé reménykedsz a kijutásban. Nem lovagolták meg eléggé ezeket az érzelmeket, túl gyorsan lezárták a történetet.

Az első évad végi nagy harc se tartott valami sokáig, anime szinten gyenge volt. A zárás érzelmes lett, jól sikerült, de aztán elkezdődött a második évad, amit szerintem kár volt ilyen formában megcsinálni. Előtérbe került a testvér szerelem (oké, nem vér szerinti testvérek, de akkor is), amit egyszerűen nem tudok hova tenni, csak csóváltam a fejem. A kötött és valódi súllyal rendelkező szabályrendszer felborult, új játékba léptünk át, ahol egyedül Asuna volt veszélyben, mindenki más nyugodtan meghalhatott, úgyis feléled.

Jó, a sorozat záró akkordja nagyon is helyén volt és lényegesen jobb főellenség harcot láthattunk, gyönyörű lezárást és némi kikacsintást, folytatás lehetőségét. Ettől függetlenül úgy gondolom, hogy ha a 25 rész egybefüggőbb lett volna, elmélyített érzelmekkel, ugyanabban a világban, ugyanolyan súllyal, akkor sokkal jobb szájízem lenne.

A fanyalgásom ellenére kötelező anime azoknak, akik szeretik a műfajt.

7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről