Supernatural 5x22 - Swan Song (évadzáró)

Elérkeztünk az Odaát című sorozat 5. évadának fináléjához, amely korrekt befejezése lett a szezonnak. Majdnem azt írtam, hogy sorozatnak, hiszen eredetileg így lett volna, mivel a készítők eddig a pontig tervezték meg a sorozatot, a csatorna viszont úgy döntött, hogy nem volt még elég a két szellemvadász kalandjaiból, jövőre műsoron kívánja látni a folytatást. Kíváncsi leszek mit hoznak össze az új alkotók. Visszatérve a jelenbe, az ötödik szezon fináléjáról a következő linken olvashattok bővebben.

Tovább...

Az ilyen helyzeteknél mindig elgondolkodik az ember, hogy mi lenne jobb. Abbahagyni a sorozatot a csúcson? Vagy adni esélyt a folytatásra, ahol már minden más lesz? A más nem feltétlenül rossz, de ugyanakkor abban sem lehetünk biztosak, hogy hozni fogja a színvonalat. Rajongóként arra gondol rögtön az ember, hogy persze legyen folytatás, hiszen a Supernatural nélkül szegényebb lenne a média világa.

Azzal azonban biztosan sokan egyetértenek, hogy ha így fejeződött volna be a sorozat, akkor nem tudom mit csináltunk volna.

Rátérve a konkrét mondanivalóra, ugye ott hagytuk abba legutóbb, hogy a fiúk összegyűjtötték a lovasok gyűrűit, ezzel esélyt adva önmaguknak, hogy megmentsék a világot Lucifertől.

Az öngyilkos küldetés pedig még hátravolt. Sam eldöntötte, hogy igent mond a sátánnak. Mindezt azért, hogy mikor még nem teljesedett ki az ördög hatalma főszereplőnk testében, beleugorjon a ketrecbe, amely évezredek óta szolgált Lucifer nyughelyéül.

A terv ravasz, de elég sok a buktató tényező. Azt pedig tudjuk, hogy ha az igen kimondásra kerül, utána már nincs visszaút. Ha addig nem sikerül kitalálni valamit, a világnak vége. Mivel muszáj volt a fiatalabbik Winchester-t kicsit felturbózni, elfogyasztott néhány liter démonvért, hogy ereje teljében legyen.

A nagy találkozásra pedig Detroit-ban került sor. A testvérek szembekerültek Luciferrel, aki tökéletesen tudta, hogy mire készülnek. Ez picit megzavarta a fiúkat, de alapvetően nem változtatott semmin. Sam igent mondott, Lucifer megszállta testét, közben Dean megnyitotta a ketrecet a gyűrűk segítségével. A problémák ott keletkeztek, mikor Sam felébredt és már nem is volt önmaga. Lucifer esélyt sem adott a férfinak, bezárta a portált és messze repült.

Dean-ék pedig megtörve ténferegtek jobbra-balra. Castiel és Bobby már feladták, Dean viszont harcolni akart tovább. Megeresztett egy telefont Chuck-kal, aki tudta, hogy mi fog történni, hol kezdődik meg az epikus csata Mihály és Lucifer között, amely elindítja az armageddont. Egy temető lett a szent hely.

Dean még időben odaért, némi diskurzus után feltűnt Castiel, aki „szent molotov koktélt” dobott Mihályra, aki ettől köddé vált pár percre. Lucifer ezt személyes sértésnek vette és apró cafatokra robbantotta Castiel-t. Bobby-nak pedig kitörte a nyakát. Már csak Dean maradt. Az idősebbik Winchester fiút alaposan helybenhagyta, mikor valami történt. A régi emlékek, a családi kötelék és végtelen szeretet hatására Sam visszavette az irányítást teste felett, megnyitotta a portált és beleugrott Mihállyal együtt.

Mikor Dean magához tért, Castiel is feltűnt, akit ismét Isten hozott vissza az életbe. Az angyal feltámasztotta Bobby-t is. Ezt követően már csak a búcsú pillanatait élvezhettük.

Van két dolog, amit nem tudok hová tenni.
Egyrészt, hogy mikor Chuck, a mesélő befejezte a történet narrálását a végén, akkor egyszerűen eltűnt. Jó kérdés, hogy vajon ez csak annak a szimbóluma, hogy a mesélő végzett és már nincs rá szükség vagy esetleg ő volt Isten?

A záró képsorok is hagytak némi kívánnivalót maguk után, hiszen Dean meglátogatta Lisa-t, jóízűen lakomáztak, közben láthattuk odakint Sam-et megjelenni. Na, most ez hogy? Sam volt, vagy Lucifer? Ez a jelenet eredetileg is benne volt a fináléban vagy a berendelt folytatás miatt került oda?

Végezetül azt hiszem minden Supernatural rajongó nevében szeretném megköszönni seth_greven fordítónak az egész éves kitartó munkát, hogy minden részhez nagyon hamar megcsinálta a rendkívül színvonalas magyar feliratot. Köszönjük szépen!

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről