The River 1x01-02 - Magus, Marbeley

Az ABC-n startoló vadiúj sorozat 8 részes első évaddal kívánja felhívni magára a nézők figyelmét. A dupla évadnyitány nem mindennapi eseményeket hozott. A sorozat maga leginkább a misztikus horror kategóriába sorolható. Lehet, hogy a horror jelző kicsit túlzás, vagy a későbbiekben kisimul a dolog, de a második résztől tényleg a hideg rázott ki. Az Amazonas mentén az általunk ismert fizika határai semmivé lesznek.

Kezdeném azzal,a mi talán sok embert elriaszthat a sorozattól. Kézi kamerás stílusban készül a széria, ami engem borzasztóan szokott idegesíteni. Itt azonban más a helyzet. A stílus remekül áll a sorozatnak, ez adja a varázsát. Később erre még visszatérek.

Hőseink leginkább a Cole család tagjai, akik a férj, Emmet keresésére indulnak az Amazonas fel nem fedezett vidékére. Emmet Cole neves természetjáró, aki tévéműsorával hívta fel magára a figyelmet. A férfi azonban eltűnt, a mentőcsapatok hiába kutattak hajója és legénysége után. Fél év telik el, Emmettet hivatalosan is halottnak nyilvánítják. Ám felesége nem hisz benne, hogy férje valóban elhunyt, ezért kutatócsapatot szervez.

Az Amazonas vidéke nem mindennapi hely. A sűrű dzsungel remek táptalajul szolgál a misztikum számára. A bennszülött törzsek ostobának tűnő babonái és hiedelmei megelevenednek a néző előtt. A csapat részben sikerrel jár, megtalálják a Magust, Emmet hajóját, ami fél éve üresen áll. Pontosabban egy démon van a fedélzeten, amelyet hőseink akaratuk ellenére szabadon engednek.

A kézi kamerás stílushoz párosul a megfoghatatlanság. Semmi sem egyértelmű, mi is csak annyit tudunk, amit a szereplők átélnek, megosztanak velünk. Ez a fajta bezártság a sorozat legnagyobb erénye. A titkok megválaszolatlanok maradnak, nincs senki, aki felfedje a dolgok miértjét. Csak annyit látunk, amit az operatőr kamerája megmutat.

A második rész nagyon hangulatos lett. A kutatás közben kis csapatunk egy sírkertre bukkan a dzsungelben, ami a 200 évvel ezelőtti telepesek nyughelye. Azonban nem mindegyik lélek tud békében nyugodni. Ha ehhez hozzávesszük a hátborzongató fát, amiről játékbabák lógnak, amelyek néha maguktól mozognak megkapjuk az egyik legütősebb jelenetsort.

Az atmoszféra páratlan. Érdekes párhuzam, hogy a Touch pilotja rendkívüli összerakottsága ellenére nem vagyok biztos benne, hogy hosszútávon jó sorozat lehet, addig a The River óriási potenciált rejt magában. Végre egy sorozat, ahol nem a rendőrségi munka, a nyomozgatás áll a középpontban.

Összességében egy nagyon erős kezdést láthattunk ettől a 8 részes évadtól, amely egyedi stílusával képes elkápráztatni a nézőt.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről