The Pillars of the Earth 1x01 - Anarchy

Ken Follett nagy sikerű regényéből, a Katedrálisból (The Pillars of the Earth) készült ez a 8 részes minisorozat, amelynek pikantériája, hogy a nagy részét kis hazánkban forgatták. Ez a stáblistából is kitűnik, hiszen sok-sok ismerős csengésű névvel találkozhatunk. Ha mindez mellé megemlítem, hogy a készítők között van Tony és Ridley Scott, akkor sejthetjük, hogy egy olyan sorozatról van szó, amelyre érdemes odafigyelni. A műfaját tekintve egy történelmi dráma, amely a sötét középkorba kalauzol el bennünket.

A cikk folytatódik a tovább mögött...

A színészek sem akármilyenek, hiszen a főszerepekben megtalálhatók: Rufus Sewell (Az utolsó órában), Ian McShane és Donald Sutherland.

A magyar vonatkozásra mindenképpen büszkék lehetünk, hiszen a sorozat első ránézésre ígéretesnek tűnik. Mivel egy nagy sikerű regény adaptációjáról van szó, bízhatunk benne, hogy a történetvezetés átgondolt lesz.

A mellékszereplők közül is sokan magyarok voltak a bevezető részben, ez több helyen is látszott és hallatszott. Nem is tudom miért, de valahogy kitűnően felismerhetők honfitársaink, nem is beszélve a jellemző akcentusról. Mindezt nem bántásnak szánom, sőt kifejezetten jó volt látni, hogy mi is tudunk filmet forgatni.

A széria képi világa is magával ragadó, ezt már az első percektől megtudhattuk, mikor is egy nagyon igényesen elkészített főcím vár ránk. Emellett a középkori hangulatot nagyon jól eltalálták a készítők.

A történet 1120-ban veszi kezdetét, rögtön egy hajószerencsétlenséggel. A király fia is odaveszett a tragédiában. Rögtön elkezdődik az ármánykodás a trónért, mivel az uralkodó örökös nélkül maradt. Sok-sok évet ugrunk a történetben és megkezdődik a szereplők bemutatása. A karakterekből elég sok van és hirtelen ijesztően hat, hogy nem tudjuk ki kicsoda és kinek az oldalán áll. Bár ez nem csoda, hiszen az ármány, mesterkedés, lázongás szerves része az akkori életnek, főleg ha mindezt a hatalomért teszik. A központi probléma mindenképpen, hogy Anglia királya elhunyt. Megmérgezték. A trón várományosa az uralkodó unokaöccse, aki Hódító Vilmos unokája is egyben. Mellesleg nem túl szívélyes ember. A királynak azonban volt egy lánya, aki éppen megszülte a leendő örököst, ezért harcba száll a trónért.

Persze nem csak ezen az egy szálon fut a cselekmény. Sokkal központibb figura Tamás, aki egy építész. Állapotos feleségével és két gyermekével vándorolnak, hogy valami munkát találjanak a tél beköszönte előtt. Ágnes a szülés közben meghal, a kisfiút édesapja magára hagyja a síron, mivel úgysem tudná etetni. Amikor megszólal Tamás lelkiismerete már túl késő. Az újszülött eltűnik, egy szerzetes viszi magával.

Nem is akarok jobban belemélyedni a sztori elmesélésébe, inkább nézzétek meg.

Összességében egy tetszetős középkori sorozat, amelynek kiváló a hangulata. Aki szereti az efféle történelmi drámákat némi ármánnyal és cselszövéssel fűszerezve, az harapjon rá bátran a Katedrálisra.

Download:

FLVMP43GP

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről