Leverage - A teljes első évad

Nem is olyan régen ismerkedtem meg közelebbről a TNT saját készítésű sorozatával, amely 2008-ban kezdődött és a Leverage névre hallgat.
Idehaza a Viasat 3 jóvoltából már megismerkedhettünk vele. Magyar címe: Lépéselőnyben. Aki ismeri, jól tudja miről van szó. Egy könnyed, lendületes széria, amely egy valamit nagyon tud. Szórakoztatni.
A karakterek és színészek kiválóak, az alaptörténet se mindennapi, bár nem mondanám korszakalkotónak.
Lényeg, hogy ha önfeledt szórakozásra vágytok, adjatok neki egy esélyt, nem bánjátok. Humor, akció, hülye jelenetek.

Részletek itt...

Mivel az évad nem egymással szorosan összefüggő részekből épül fel, ezért nehéz is leírni a történetet. Nem is nagyon mennék bele a történetleírásba, inkább bemutatom a fontosabb karaktereket és felvázolom, hogy kiknek ajánlom a sorozatot.

Főszereplőnk Nathan Ford, akit a kívló Timothy Hutton kelt életre. Az első epizód remekül sikerült, az alkotók nagyon jól ráéreztek, hogy miként csináljanak kedvet a folytatáshoz.
Szóval Nate egy volt biztosítási nyomozó (ügynök), akit cserben hagyott a cége. 20 évet húzott le náluk, de ők szemrebbenés nélkül nemet mondtak, amikor Nate kisfiának kellett volna anyagi támogatás. Így a kölyök meghalt, Nate pedig maga alá került.

A pilotban visszautasíthatatlan ajánlatot kap egy férfitól, hogy lopjon el egy tervrajzot, ezzel keresztbe tehet volt cégének is. Lényeg, hogy összehozza a sors 3 tolvajjal. Ők négyen bonyolítják le a rablást. Az élet úgy hozza, hogy felültetik őket és bosszút kell állniuk. Csatlakozik hozzájuk az ötödik tag is, így teljessé válik a csapat. A munka végeztével a felek összekovácsolódnak és egy csapatként harcolnak a nagyvállalatok elnyomása ellen. Amolyan modern Robin Hood történet. Főszereplőinket kis túlzással sem lehetne jó fiúnak nevezni, de akik ellen felveszik a kesztyűt sokkal rosszabbak.

Utaltam rá, hogy főszereplőink öten vannak. Ismerkedjünk meg kicsit közelebbről a karakterekkel.

Nathan Ford. Igazi vezéregyéniség. Ő tartja össze a bandát, parancsokat ad és elvárja, hogy mindenki hallgasson rá. Óriási tekintélye van. Minden munkából ő is komolyan kiveszi a részét. Személyes sérelmét, miszerint a volt cége hagyta meghalni a fiát máig nem tudta elfelejteni, így amikor néhanap azzal a bizonyos biztosítótársasággal néznek hőseink farkasszemet, Nate az első a sorban. Az évad közepén alkoholproblémái jelentkeznek, amelyek elhúzódnak.

Sophie Devereaux. Ő az ügyeletes svindler a csapatban. Egy színésznő, aki kiválóan játssza a szerepet, de csak akkor, ha közben megszegi a törvényt. Említést tesznek arról, hogy az átlagos színészkedés nagyon nem megy neki. Külön érdekesség, hogy ha eredeti nyelven nézitek a sorozatot, akkor jól hallható, hogy Sophie minden szerepéhez más akcentust kölcsönöz, ami nem mindennapi.

Eliot Spencer. A kemény legény. Közelharcban kiválóan használható, nagyon ért a dolgához. Ezt számos visszaemlékezés is tanúsíthatja. Kissé hirtelen haragú, de szerethető figura. A néha-néha elejtett poénjai általában ütni szoktak.

Parker. Vékony szőke lány, aki akrobatikusan mozog minden környezetben, így ő szokta játszani a besurranó tolvaj szerepét. Árvaként nőtt fel, ez meg is látszik a viselkedésén. Kerüli a szociális kapcsolatokat, színészi képességei nagyjából egyenlőek a nullával. Néha mégis űznie kell ezt a szakmát a csapat érdekében. Ezek általában mókás jelenetekhez vezetnek.

Alec Hardison. A számítógép guru. Ő a mindenes, ha elektronikáról van szó. Az ügyeletes poéngyáros szerepét is magára szokta vállalni. Mondhatjuk bátran, hogy elég színes egyéniség.

Az évad maga 13 részesre sikerült, legalábbis az első. Mivel 2008-as sorozatról van szó, még csak nem rég lett vége a második szezonnak. Mint már mondtam, a részek nem kapcsolódnak szorosan egymáshoz, ezért gyakorlatilag bárki bármikor beugorhat, nem fog eltévedni. A széria dinamikáját az adja, hogy kiszámíthatatlan. Ami külön említést érdemel, hogy nem túl komoly, annak ellenére, hogy nagyon is komoly ügyekkel foglalkozik. A humor szerves része a mondanivalónak. A színészek nagyon jól játszanak, a karakterek kiforrottak és mindegyiküket másért lehet szeretni. Egyikük sem jobb a másiknál, de a sorozat szerves részét képezik. Ha akármelyikük kiszállna, már nem lenne ugyanaz.

Összességében egy kiváló szériáról van szó, amelyet bátran ajánlok mindenkinek, aki szereti a könnyedebb műfajokat, hatalmas poénokat és felejthetetlen karaktereket.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről