Haven 1x01 – Welcome to Haven(Pilot)

Megérkezett végre a Syfy nyári újonca, a Haven, mely egy kiváló Stephen King történetet vett alapul.
Mindez egyébként nem mutatkozott még az eddigiek során, nem is hagyott olyan mély nyomot a pilot – talán túlmisztifikáltam egy kicsit, azért e csalódás.
Rejtély az van bőven, érdekesre sikeredett a kezdés, ám valahogy mégsem olyan magával ragadó.

Isten hozott Havenben!

A sorozat egy különös jelenetsorral kezd, mely csak a rész vége felé tisztázódik:
Két férfi kergetőzik a maine- i szirteken, majd az egyikük hirtelen felröppen a levegőbe és lezuhan.
Eztán megismerhetjük a főszereplőnket, a szemrevaló FBI ügynöknőt, Audrey Parker-t, akire főnöke egy Jonas Lester nevű férfi megtalálását bízza. Ám ez a férfi már halott…

A Parker ügynököt alakító Emily Rose, egy szimpatikus karaktert hozott ki a rábízott szerepből, az ő játéka kifejezetten tetszetős, kissé nyers stílusával könnyedén megbarátkozik vele az ember.
Meg is érkezik Havenbe, s egy különös esemény miatt összeismerkedik az egyik helyi rendőrrel, Nathan Wournos-szal (Lucas Bryant), aki a legtöbb előforduló szereplővel egyetemben meglehetősen furcsa.
Ha ez nem lenne még elég, akkor maga a kisváros – lakóival együtt – elég különös, abszolút nem mindennapos. Az időjárás természetfeletti módon extrém szélsőségeket mutat, még akkor is ha Maine partvidékéről beszélünk, illetve akadnak emberek, akik elég fura képességekkel rendelkeznek.

Az első és egyetlen utalás King örökbecsű művére, a Colorádói Kölyökre, kb. a félidőn következik be, amikor megjelenik két idősebb újságíró a helyi laptól. Ők hoznak egy régi lapot, amelyben a Kölyök különös esete a téma, de vezércikkhez tartozó fényképen látható egy nő, aki nagyon hasonlít főhősnőnkre.
Aki, mint kiderül… árva.
Ennek következtében Audrey kivesz némi szabadságot és a városkában marad, hogy utánajárhasson a dolgoknak.

Eleddig nem sok kapcsolatot véltem felfedezni a sorozat és a könyv között (kivétel a cikk és a két újságíró)
– persze tudom én, hogy csupán a könyv alapján készült – de mégis valami jobbat, mindenesetre többet vártam volna.
Nem volt elég megkapó az első rész, nem emelkedett ki a többi hasonló, rejtélyekkel operáló sorozat közül. Bár azt is el kell ismerni, hogy ebből az alaphelyzetből még rengeteg mindent ki lehet hozni.
Én mégsem voltam elragadtatva, a második rész még megkapja az esélyt, aztán meglátom folytatom e…
Azt azonban bőszen remélem, hogy a sorozat fő vonala nem a Colorádói Kölyök esetének megoldása lesz, mert akkor tönkre fogják tenni ezt a remek történetet. Hiszen a könyv, a történet lényege pont abban állt, hogy nem volt megoldás. Csak a Rejtély, így nagybetűvel, a maga megoldhatatlan egyszerűségében, a rejtelem igaz természetről szólt a könyv.
Majd látjuk mi sül ki belőle…

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről