Friday Night Lights 5x10 – Don’t Go

És én még azt hittem, hogy az előző rész volt a robbanás pont…
Erre az epizódra sokkal inkább illene ez a leírás, hiszen számos ponton jutottunk el a kibírható maximális feszültségig. Most kevesebb szálra koncentráltak, ismét visszatért egy régi szereplő, érezhetően törekednek egy fajta reálissal keveredő tündérmese véget keríteni a szériának. Mindezzel együtt a rész elég meghatóra sikeredett.

Elég erősen rákoncentráltak az eddig szinte csak említés szinten jelen lévő szálra, még pedig a floridai egyetem Taylor edző utáni tapogatózására. Az egyetemi állással egy álom válna valóra, nem csak Eric számára, hanem családja számára is. Nagyon ígéretesnek tűnik a jövő, de időközben Dillon otthonná vált a család számára. Számtalan dolog köti őket ide, amit eléggé ki is hangsúlyoztak a részben – ezzel megalapozva a könnyfacsaró jeleneteket. Annyi biztos, hogy a széria és Eric Taylor életében mindenképpen mérföldkő az epizód. Megy a találgatás, hogy a sikeres edző enged a napfényes Florida csábításának, vagy marad a texasi kisvárosban. Nem csak Eric vívódik, hanem a játékosai is, akik rengeteget köszönhetnek a keménykezű, de igazságos edzőnek.

Leginkább persze az egyik főszereplő, Vince, akinek egyre rosszabbul alakul a sora. Nem csak Jess hagyta el, hanem a barátai és csapattársai is. Apjával is nézeteltérése támad, rájön, hogy az edzőjének volt igaza, el is kezd helyrerázódni a srác, részben azért mert megtudja, hogy szeretett edzője esetleg távozik. Elgondolkozik a dolgokon és belátja, hogy rosszul állt hozzá mindenhez és sikeresen elüldözött maga mellől mindenkit. Ám szeretné helyre hozni a hibáit – még van rá három epizódja.
Eközben a rájátszás is kezdetét vette, egyre élesedik a helyzet a csapat számára.
Mindenki bajnokságot akar nyerni, mindenki ezt várja tőlük. Még saját maguk is.

A másik lényeges momentum, hogy Tim Riggins ismét becsatlakozott a szériába, ugyanis kiengedték a sittről. Újra szabad ember, ami egyértelműen viharokat kavar még a hátralévő epizódok során, bár mit lehet tudni – a börtön megváltoztatja az embert.

Alapvetően az egész epizódnak amolyan lezárási előkészület hangulata volt. Kezdenek elvarrni szálakat, vagy legalább is azt hihetnénk. Három rész alatt tartogathat meglepetéseket a széria, de az a érzésem hatalmas drámákra már nem igazán lehet számítani.
Az évad célja már nem a feszültségkeltés, a történet továbbmesélése, hanem egy szimpatikus, reális, hiteles befejezés, ami azért előre is vetítheti a szereplők sorsát, vagyis a nézők fantáziájára bízzák, hogy képzeli el kedvenceinek további életét.
A búcsúévad egy kicsit kapkodóra sikerült, eddig, bár a végjátékban még sokat lehet javítani. Remélhetőleg egy illő és igényes zárást kap ez az érdemes széria, ha már véget kell érnie.
Az utolsó három résszel és az évadzárással egy, összesítő bejegyzésben jelentkezem majd.
Addig is:

Never out of the fight!

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről