Caprica 1x09 - End of Line (félévad-záró)

Félévi vizsgájához érkezett a Caprica című újonc sorozat. Sokan várták a széria képernyőre kerülését, főleg azok után, hogy jó egy évet kellett várni az első dupla rész után a folytatásra. Meg kell mondjam, hogy a kezdés pazar volt, sok-sok irány kínálkozott, amelybe elmozdíthatják a sorozatot.

Aztán jöttek hétről hétre a részek és egyáltalán nem győztek meg arról, hogy ebből a valamiből egyszer még kisülhet valami jó. A fináléra összekapták magukat az alkotók és produkáltak egy jó részt. Kár, hogy egyrészt nem volt hangulatos felvezetés, másrészt a top sorozatok esetében minden rész hoz olyan izgalmakat, mint itt az oly nagyra tartott finálé.

Nem csoda, hogy a Caprica nem lopta be magát a szívembe. Ettől függetlenül a továbbiakban is folytatódni fog a széria, mivel a SyFy csatorna elégedett a nézettséggel és a mutatott produkcióval is. Itt nálunk a Sorozatportálon is heti rendszerességgel helyet fognak kapni az elkövetkező részek beszámolói.

Lássuk milyen volt a finálé...

Elég jól összerakták a dolgokat a félévi „vizsgához”. Ismét felhalmozódtak a történések, vannak olyan szálak, amelyeket lezártak, másokat éppen megnyitottak. Sajnos továbbra is az az érzésem, hogy rossz irányba megy a sorozat. Nincs benne elég tűz, nincs tele élettel, meglepetésekkel, stb. A legjobban a Terminator – Sarah Connor krónikáihoz tudnám hasonlítani. Tele lehetne ötlettel és fantáziával, de felesleges hülyeségekre megy a drága adásidő. Egyesek ezt úgy értelmezik, hogy lassan építkezik a Caprica, hogy jobban be tudja mutatni a karaktereket és a történéseknek súlya legyen. Fogalmazhatunk így is.

Vegyük példának a Lost-ot. Az első évad ott is lassabban építkezett, bemutatták egyesével a szereplőket, elmélyedünk a lelki világukban, múltjukban, stb. Mégis képesek voltak fenn tartani az érdeklődést. Az apró meghökkentő dolgok hiányoznak a Caprica-ból is.

A fináléból megtudhattuk, hogy a Zoe börtönéül szolgáló robotot némileg át kívánják építeni Daniel Graystone parancsára, mivel a sorozatgyártás határideje sürgeti a céget. Ezzel járna az is, hogy Zoe valója megsemmisülne. Ezért a lány elszánja magát és kitör a „ketrecből”. Ez nem újdonság, hiszen a rész elején már megmutatták nekünk a 20 órával később játszódó jelentek egy részét. A csűrés-csavarás nem marad el, a szökés sem egyszerű egy robot számára. Zoe előbb Lacy segítségét kéri, majd amikor a lány képtelen kijuttatni őt, a saját kezébe veszi az irányítást.
Philomon-t kéri, hogy segítsen, de a férfi ellenszegül. A robot test túl nagy erővel löki falhoz a srácot, aki meghal. Ekkor szépen felhúztam a szemöldökömet, mert nem gondoltam volna, hogy ilyet meghúznak a készítők. Kellett ez a haláleset. Jót tett az állóvíznek.
Zoe kijut a házból, elköt egy furgont és megszökik. Philomon riadózása következtében rögtön rátapad mindenki a gépezetre, hogy visszahozza.

Eközben Joseph Adama tovább folytatja a lánya utáni kutatást a V-világban. Nem sokáig húzzák ezt a szálat. Emanuelle beszél Tamarával, hogy az apja a nyomában van, de mindeközben tökreteszi magát a gyorsító anyaggal. Tamara nehéz döntésre szánja el magát. Találkozik a papájával, váltanak néhány szót, ezután lelövi a férfit. Megakadályozva, hogy valaha többé belépjen a holopántos világba. Úgy tűnik ezt a szálat lezárták az alkotók.

Lacy és Clarice nővér gondjai is fokozódnak. A nem olyan rég megismert Barnabus szemében jó nagy szálkává vált Ms Willow, így Lacy-t használta fel arra, hogy eltüntesse a föld színéről.

Amanda Graystone
pedig nem tudott nyugodni a múlt és a jelen árnyaitól, ezért a finálé végén levetette magát az egyik hídról. Érdekes, fordulat, hogy ezzel mentette meg Clarice életét, aki épp arra autókázott és kiszállt, mielőtt a kocsi felrobbant.

Zoe a furgonnal egy kordonon haladt át nagy sebességgel, felborult, talán még fel is robbant.

A záró képsorokban Daniel-t valaki értesítette a tragédiáról. Kérdés, hogy melyikről. A robot veszett oda vagy a felesége?

Összességében egy erős közepes (ideiglenes) befejezése egy közepesen gyenge évadnak.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről