Battlestar Galactica - A teljes harmadik évad

Le a kalappal a harmadik évad előtt. Most már értem miért 9-es a sorozat értékelése az IMDB-n. A legjobb pedig, hogy egyre csak jobb és jobb.

A második évad végi szituáció zseniális volt, nem különben a folytatás. Megmutatkozott a széria igazi arca, hogy mernek merészet húzni az írók és igazuk lett. Néhány rész idejére elhagytuk a megszokott helyszíneket és szerencsét próbáltunk egy egészen más terepen.

Nagyon jellemző, hogy a BSG jól megnyomja az évadok elejét és végét. Ez most sem volt másképp, de mégis azért tetszett igazán a harmadik szezon, mert a közepe tájékán is voltak izgalmak bőséggel.

Ami pedig az évadzáróban történt, az maga volt a tökéletes dráma.

Folytatom...

Kevés olyan sorozat van, amely ennyire a karakterekre épülne. Olyannal meg pláne ritkán találkozunk, ahol mindezeket egy kiváló történet foglalja csokorba.

Tényleg csak a legnemesebb jelzőkkel illethetem a szériát, mert nagyon jól össze van rakva és képes meghatni az embert. Pedig a dráma nem éppen az űrben játszódó alkotások táptalaja. Itt viszont minden a helyén van.

Nézzük kicsit a történetet, hogy ne csak a levegőbe beszéljek. Szóval ott hagytuk abba, hogy a kolónia tagjai (néhány kivételtől eltekintve) leköltöztek Új Caprica-ra. Az idilli hangulat nem tartott csupán egy esztendeig, végül megérkeztek a cylonok. Gaius Baltar elnök úr feltétel nélkül megadta magát.

Még ekkor a Galactica és a Pegasus elmenekültek. 4 hosszú hónap következett. A civilizáció romokban, kedvenc szereplőink elgyötörten és megtörve. Sokan már fel is adták a reményt, hogy valaha is megmenekülhetnek. Tigh ezredes az egyik szemével fizetett azért, mert nem volt eléggé együttműködő.

Itt kezdődött el az igazi dráma. Egyrészt azért, mert az alkotók részeken keresztül a bolygón tartottak minket, a megszokott hideg űrhajós díszleteket felváltották a növények, épületek, maga a bolygó. A másik lényeges elem, ami generálta a drámát, a bukás. Tökéletesen érzékeltették, hogy innentől kezdve minden örökre megváltozott. Hőseink soha nem fogják feledni a bolygón történteket. Valóban rá is nyomta a bélyegét az egész évadra, de erről majd később.

4 nehéz hónap után a Csillagközi visszatért, hogy bármi áron segítsen a planétán rekedt embereken. Ekkor nagyon felpörögtek az események. Kiváló epizódokat láthattunk. Úgy alakult, hogy a Pegasus odaveszett a csatában, de az emberek nagy részét sikerült megmenteni.

A köznépi utálatnak örvendő Gaius Baltar ex-elnök is megmenekült, ám őt nem a Galactica, hanem a cylonok vittél el. Ekkor már szinte a szezon felénél jártunk és azzal tartották szinten az érdeklődést, hogy betekintést nyerhettük a cylonok űrhajóiba. Láthattuk miként élnek, gondolkodnak, cselekszenek. Érdekes volt.

Héra visszakerült Sharon-hoz és Helo-hoz. Érdekes módon eme cylon-ember gyermek mindkét fél számára nagyon fontos és hímes tojásként vigyáznak rá.

Dr. Baltar is hazatért. Újra megvethette lábát a Csillagközi fedélzetén, immáron bilincsben. Az ő jellemzése egy egész cikket elfoglalhatna. Kiválóan megformált karakter. Mondhatni végig ugyanolyan gerinctelen, gyáva, arrogáns maradt, mint amilyennek megismertük. És ez benne a szép. Többnyire kell a karakterfejlődés, de ilyen ritka esetekben az állandóság többet megmutat.

Szokás szerint nevesebb szereplők is meghaltak nem várt módon. Maga Starbuck is elég közel járt ehhez, pontosabban felrobbant egy viperával. Az évadzáróban valahogy visszatért. Erről egyelőre nem nyilatkozok, mert még képlékeny a dolog.

Ha már szóba jött a finálé, akkor elmondható, hogy Gaius Baltar tárgyalása körül forgott minden. A háttérben meghúzódó és fokozatosan bontakozó szál szolgáltatta az igazi drámát. 4 emberről derült ki, hogy talán cylonok lehetnek. A végső öt tagjai, akik a hajón vannak. Mondanom sem kell, hogy szinte mind a négy törzsszereplő, akikről nem is sejthette volna az ember, hogy robotok. Bár még ez a dolog is képlékeny, kár lenne semmissé tenni a drámát, inkább segítsenek a mélyére látni.

A Föld utáni kutatás továbbra is az első számú feladata a legénységnek. A készítők az utolsó képsorokban nyilvánvalóvá tették számunkra, hogy ez a mesebeli hely valóban létezik és csak arra vár, hogy Starbuck elvigye oda a kolóniát. A halálból való visszatérését követően azt állította, hogy tudja hol van a bolygó, sőt járt is ott.

Összességében az eddigi legjobb évada ennek a kiváló sorozatnak. Dráma, akció, lebilincselő karakterek, jól kitalált és megkomponált történet. A készítők feldobták maguknak a labdát, kifogástalan alaphelyzetet kialakítva ezzel az utolsó évad számára.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről