Az átok(The haunting)

Először is ne keverjük össze a szintén Átok (Grudge) néven futó borzalommal, ez nem az a film.
Ez 1999-es és már akkor is remake volt, hiszen Shirley Jackson: The Haunting of Hill House című regényéből már készült egy mozi még 1963-ban. A színészgárda jól csengő nevekből verbuválódott, de a mozi nem miattuk nevezhető jónak. A helyszín kiválasztása, a díszletek minősége, egyedisége az, ami emel valamicskét egy egészen közepes alkotáson.

A rettegett Hill House…

…kitárja kapuit és megmutatja magát a nézők előtt. Nem marad rejtve egyetlen szoba, sufni, sarok vagy rés sem. A ház óvatos ugyan, de feltárja az igazi mivoltát, képtelen sokáig csendben, nyugton maradni.
A helyszínünk egy jól ismert kísértet ház, a Hill House, az egész történet, a film elejét kivéve, itt játszódik.
Nem lehet elmenni szó nélkül a gyönyörűen kiképzett, fel-és megépített kastély szobái, termei és egyéb helyiségei mellett. Az egészből süt a régi kísértet regények romantikája.

A történet már távolról sem olyan nagy durranás.
Az eddig világtól elzárt, érzékeny Eleanor (Lili Taylor) édesanyja meghal, az otthonában nem maradhat sokáig, ekkor kap egy telefonhívást, amiből tudomást szerez Dr. David Marrow (Liam Neeson) kísérletéről, melyhez álmatlanságban szenvedő alanyokat keres. Kapva kap az alkalmon, a kaland lehetőségén és jelentkezik. A házban találkozik a két gondnokkal, Mr. és Mrs. Dudley-val, akiken látszik, hogy félnek itt lenni, meg azért úgy egyébként is furcsák. E két karakter már a nevetségességig fokozza a helyszín komor, ijesztő lefestését.
Lassacskán befutnak a további álmatlan szereplők és a doki. Theo (Catherine Zeta-Jones) egy városi, sziporkázó, vonzó nőszemély, Luke (Owen Wilson) pedig egy profi rossz alvó, majd befut a végére a doktor is, akiről már tudjuk, hogy egyáltalán nem az alvási zavarok érdeklik, hanem a félelmet szeretné vizsgálni és megérteni. Ebből a szempontból tökéletes számára a hely.
Gyorsan be is adja az insomniás bandának a kastély, és egykori lakóinak romantikus történetét, mely szerint a ház egy gazdag textil gyárosé, Hugh Crane-é volt. Ő gyerekzsivajjal szerette volna megtölteni a hatalmas házat, de a felesége sikertelenül próbált gyermeket szülni neki. Az asszony öngyilkos lett, majd Crane is összeomlott.

Ezzel egy időben megkezdődnek a kísértetiesen furcsa események is, melynek középpontjában valamiképpen Eleanor áll. Az történések fokozatosan durvulnak el és bontakoznak ki. Az fordulatokat is ízléssel adagolták, nem lesz csömöre tőle az embernek, de nem túl kevesek, vagy kiszámíthatóak.
Eleanor persze nyomozni kezd a múltban történtek miatt, majd szépen lassan, ahogy kiderülnek a múlt bűnei úgy szabadul el a pokol is a házban. A főhősnőt már-már bolondnak tartják társai, amikor a story éles kanyart vet és mindannyiuk számára nyilvánvalóvá válik, hogy Crane szelleme továbbra is a házban van, és a gyerekzsivajt is sikerült elintéznie, bár nem úgy, ahogy azt eleinte szerette volna.
A történet vége végső soron Happy End, de nem a szokványosabb típus. Megtudhatjuk Eleanor titokzatos származásának titkát, történik egy haláleset is, de végső soron pozitív véget ér a film.

Leszögezem, hogy nem korszakalkotó darab, a történetben sincs semmi extra, de a helyszín az nagyon hangulatos, a számítógépes effektek is remekül illeszkednek a moziba.
Egy nézhető, kellemes szórakozást nyújtó film. Annyi baj van csak vele, hogy a Horrorra akadva 2. részének több jelenetét e film alapján készítették, tehát bizonyos részeknél elkerülhetetlen az áthallás, ami így kissé rombolja a film misztikus, ijesztőbb hangulatát. :D

4

Liam Neeson nagy kedvencem!

Liam Neeson nagy kedvencem!

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről