wouhn blogja

Sorozat visszatérések 2010-ben


A lista elég terjedelmes, ezért ide kattintva tudjátok elérni...

0

Dorian Gray

Már régóta vártam ezt a filmet és az előzetes alapján nagy reményeket fűztem hozzá. Korán rá kellett ébrednem, hogy nem ez az alkotás fogja megváltani a világot, de még csak a közelébe sem tud érni egy átlagos filmnek.

Mi a baj vele? Sok minden, de leginkább, hogy angol.

Folytatom...

4

2012 - Az utolsó prófécia

Láthattunk már sok jó ismeretterjesztő filmet a National Geographic Channel-en, ez alkalommal a 2012 - Az utolsó prófécia című darab került terítékre.

Azt hiszem elég aktuális is a téma, hiszen a katasztrófa filmek előszeretettel használt dátuma a 2012-es év.

De vajon miért?...

6

Hét év Tibetben

Talán azzal kezdeném, hogy picit többet vártam a filmtől. Persze egy igaz történet nem lehet mindig meseszerű. Inkább mondanivalójában vártam volna többet.

Mindazonáltal egy Tibettel foglalkozó filmet mindig öröm megnézni, mert még a néző is sokat tanulhat a látottakból. Ha meg Brad Pitt is szerepel benne, akkor annyira rossz nem lehet.

Folytatom...

6

Polar Express

Egy rendkívül szórakoztató és tanulságos filmmel szeretnék kedveskedni az ünnep alkalmából. Megható történet egy kisfiúról, aki elkezdett kételkedni a Mikulásban, és ezáltal az egész karácsonyban.

Az egész történet lényegében a hit kereséséről és későbbi megtalálásáról szól. Fontos, hogy mindezt megfelelő körítéssel, amely révén nem válik unalmassá a film.

A hit szimbóluma egy piciny csengő, amely csak a mozi fele környékén testesül meg. Odáig az utazás közel sem felhőtlen menetébe nyerhetünk betekintést.

Szóval főhősünk kételkedik az ünnepben, ezért eljön érte a Polar Express. Egy 30-as éveket idéző pompás szerelvényt képzeljünk el, amely egyenesen az Északi-sarkra viszi utasait. A felszállás nem kötelező. Épp itt van a kutya elásva. Mivel mindenki számára ez a legnehezebb döntés. Menni vagy maradni. Hinni vagy nem hinni.

A kisfiú is nehezen szánja rá magát, hogy a messzi tájra ellátogasson a zakatoló gőzgép segítségével, ám végül rá kell döbbennie, hogy életre szóló élménnyel gazdagodott.

A film fele az utazásról szól, amely éppolyan kalandos, mint azt várná az ember. A főszereplők szépen lassan megismerkednek egymással, mi is jobban a szívükbe láthatunk. Gyereket szállít a vonat, persze akadnak jó sokan és mindegyik különbözik a másiktól.

Később elérkezünk a célállomásra, ahol nagy tömegek várják a Mikulás felbukkanását. A hagyomány szerint a télapó kiválaszt egy gyereket a vonat utasai közül, aki elsőként kapja meg az ajándékot. Főhősünk még ekkor sem hisz. Ezt úgy ábrázolják, hogy másik két újdonsült barátja hallja a száncsengő lágy hangját, ő azonban semmit sem hall.

Később aztán visszatér a hite, a csengő szólni kezd és a kedves piros ruhás öregúr őt választja ki. Az ajándék pedig a csengő lesz, amit útközben sikeresen elhagy, de végül vissza kerül hozzá.

A hazatérés már nem eposzba illő, de nem is lényeges. A vége megható és tanulságos. A hit, a karácsony, az ünnep, ezek mind mind fontos elemei a filmnek. Ha jobban belegondol az ember a mondanivalóba, akkor csodák tárulhatnak a szeme elé.

Tom Hanks színészileg is oda teszi magát, sok karakternek ő a megtestesítője. Jó választás volt.

Összességében egy aranyos karácsonyi film, amely képes megmutatni vagy éppen visszaadni az ünnep valódi mivoltát.

7

A tibeti múmia rejtélye

Nagyon kedvelem az ismeretterjesztő filmeket, mert mindig képesek valami olyasmit mutatni a világunkról, amit eddig nem ismertünk. Olyan egyszerűnek tűnnek a bennünket körülvevő dolgok, mégis be kell látnunk, hogy alig tudunk valamit arról a helyről, ahol élünk.

Tibet világa csodálatos. Megannyi régi szokás, hagyomány, amely alig csorbult valamit az évszázadok során. A szerzetesek egyszerűen élnek, olyan értékrendet képviselnek, amiket mi el sem tudnánk képzelni.

A tibeti múmia rejtélye című 50 perces filmet a Viasat History csatornán láthattuk. Arról szól, hogy India és Kína határán merő véletlenségből a helybeliek egy ember mumifikált maradványát találják meg. Mondanom sem kell, hogy a kutatókat rögtön lázba hozza a felfedezés.

Néhány főből álló csapat indul el, hogy megvizsgálja a múmiát. Az eredmények a legvadabb képzeletüket is túlszárnyalják. Több, mint 500 éves a lelet és úgy maradt épségben a test, hogy nem használtak semmilyen konzerváló anyagot a mumifikáláshoz.

Az idő sürgeti a tudósokat, ezért nem vizsgálhatták meg kellőképpen a testet. Mivel Kína és India határán található a lelet, ezért politikai szempontból is nehézségekkel kell szembenézniük. Csoda, hogy európai szaktekintélyeket beengedtek a vidékre, szóval a rövidke vizsgálatért hálásak lehetnek.

A kormeghatározás bebizonyítja, hogy a feltételezhetően szerzetes hivatású férfi 40-45 éves lehetett halálakor és gyakorlatilag egészséges volt. A csapat legizgatottabb kutatója messzi tájakat jár be azért, hogy képes legyen megérteni, mi történhetett a titokzatos emberrel.

Lényegében az egész film a válaszkeresésről szól.
Nem is eredménytelenül, hiszen Japánban is találhatók hasonló szent emberek múmiái.

A végső válasz pedig igazán megdöbbentő és elgondolkodtató. A vizsgálatok kimutatták, hogy a szerzetes halála előtt hetekig koplalt. Önsanyargatásból. Azért, hogy a falusiaknak jobb legyen. Úgy gondolták, hogy ha gyakorlatilag halálukig meditálnak, akkor ezzel megmenthetik a falujukat az éhezéstől és az aszálytól. Egyszerre bámulatos és hátborzongató, hogy egy ember mit meg nem tesz a hitéért. Sőt. Olyannyira erős hitről árulkodik ez a cselekedet, amely elősegítette véghezvitelét. Valószínűleg óriási kínokat élt át a szerzetes, mielőtt eljutott a megvilágosodásig és békére lelt a Nirvánában.

7

Avatar

A 2009-es év egyik legjobban várt filmjét alkotta meg James Cameron rendező. Olyan mozit hozott össze, amely láttán mindenki felkapja a fejét.

Minden elismerésem. A film pont olyan, amilyennek lennie kell. Magával ragadó, lendületes, hangulatos, kerek egész. Régen láttam már igazán jó mozit, kétségtelenül az Avatar ezek közé tartozik.

Valószínűleg, ha nagyon beleásnánk magunkat, akkor találnánk pár logikátlanságot és hibát, de ha azt nézzük, hogy mennyire szórakoztató, akkor szinte tökéletes.

Folytatás itt...

8

Fringe 2x10 - Grey Matters

A Fringe is elköszönt, így 2009-ben már nem láthatunk több részt.

Kifejezetten jóra sikeredett a búcsú, érdekes, szórakoztató és sok kérdésre választ adó epizódot láthattunk. Ismét Walter Bishop volt a középpontban. Valahogy az ilyen részek sosem okoznak csalódást.

Most sem történt másképp.

Tovább...

0