wouhn blogja

Péntek 13

A 80-as, 90-es évek klasszikus „sorozatának” idei újragondolását követhetjük figyelemmel ennek a filmnek a segítségével. Talán Freddy Kruger mellett minden idők egyik legtöbbet foglalkoztatott horror karaktere Jason, akit az idősebb generáció tagjai jól ismerhetnek.

Sorrendben ez a 11. hivatalos Péntek 13 mozi, időrendben inkább a saga elejébe illene. Ha úgy vesszük, akkor ez ugyanaz a történet, más megközelítésből, más kezdettel.

Röviden: mindenki tökéletesen azt kapja ettől a filmtől, amit a nagy elődök fényében várhat. Se többet, se kevesebbet.

Irány a Crystal Lake...

6

Supernatural 5x07 - The Curious Case of Dean Winchester

Biztos sokakat – köztük engem is - megviselt az egy hét, amikor nem volt Odaát. Most viszont volt, mégpedig egy teljesen átlagos, mondhatni klasszikus Supernatural epizóddal.

Akik otthonosan mozognak filmes körökben, azok bátran megkockáztathatják kitalálni a tartalmát a cím alapján. Nem árulunk zsákba macskát, minden magáért beszél.

Irány a játékbarlang a tovább mögött...

0

A Halloween, mint ünnep

A halloween az angolszász országokban a boszorkányok, kísértetek és egyéb szellemek ünnepe október 31-én.

Mondhatjuk, ahány ház, annyi szokás. Ez így van országok esetében is. Idehaza, Magyarországon eddig nem volt nagyon divat a halloween amerikai mintájú megünneplése. Mivel egybeesik ezen hagyomány a Mindenszentek ünnepével és később a halottak napjával, ezért a hazaiak inkább gyásznapként, az emlékezés időszakaként élték meg ezt, mintsem ünnepként. Ezzel nincs is semmi baj, mindennek megvan a maga helye és ideje. A holtak tisztelete, a temetőbe járás pedig épp olyan fontos, mint a játékok és az édesség.

Ezek a szokások az utóbbi években változáson mentek át, főleg a fiatalok körében örvend egyre nagyobb népszerűségnek a „töklámpás szokás” Magyarországon.

Amerikában a gyerekek jelmezeket húznak, becsöngetnek az emberekhez, akik többnyire édességgel és egyéb földi jóval halmozzák el az apróságokat. Öröm a lurkóknak és felnőtteknek egyaránt. Az ijesztgetés, a csíny, az édességek mind mind velejárói ennek az ünnepnek. Jelképe a híres töklámpa, amelynek megvan a maga története. A lényege azonban ugyanaz, mint itthon. Emlékezés elhunyt szeretteinkre, a halottak tisztelete. Számos filmkészítőt ihletett meg, sok-sok jó és felejthető alkotás született ennek hozományaként.

Sajnos muszáj megemlíteni, hogy az utóbbi 10 évben a tengerentúlon is sokat vesztett népszerűségéből ez az ünnep, mivel megnőttek a gyerekek sérelmére elkövetett erőszakok, eltűnések, halálozások. A szülők úgy védekeznek, hogy sokan nem engedik el a srácokat „balázsolni”, ezért folyamatosan hanyatlik ez a szép szokás.

0

Horror Hétvége a Sorozatportalon + fél születésnap

Hivatalosan szombat délelőtt veszi kezdetét itt nálunk a Horror Hétvége, amelyet a Ti szavazataitok alapján rendezünk meg. Szokásunktól kissé eltérően megosztjuk veletek azokat a filmkritikákat, amelyekkel biztosan találkozhattok ezen időszak alatt.

Péntek 13 (2009), Hívatlan vendég, The haunting in Connecticut, A túlvilág szülötte, Halloween, 100 feet. Ha időközben befut még valami, akkor arról is beszámolunk majd nektek.

Más téma. A mai napon, október 29-én lett a sorozatportal.hu féléves. Köszönjük szépen az olvasók bizalmát, hozzászólásait, építő kritikáit. Nagyon reméljük, hogy még sok-sok éven át találkozhatunk egymással ilyen virtuális formában.

0

Heroes 4x07 - Strange Attractors

Mélypont és süllyedés.

Akik figyelemmel kísérik az írásaimat, azok nagyjából sejthetik, hogy miért írtam ezeket a szép jelzőket erre a részre.

Fájó szívvel mondom ki, hogy nincs Heroes hangulata ennek a fejezetnek. Mintha olyan kicsi lenne és sötét. Valahogy bezártnak és ellenszenvesnek érzem ezeket az epizódokat.

Tyúklépésben haladunk a nagy büdös semmibe.

Hová? A semmibe? Nem. Tovább...

0

Stargate Universe 1x05 - Light

A sötétség után a fénybe értünk. Hogy őszinte legyek, nem tetszett ez a rész. Az ok pedig az, hogy eddig ez hasonlított legkevésbé egy Csillagkapura.

Valahogy nem hozott lázba, nem érte el a hatást. Ismét a drámáé volt a főszerep, olyan érzelmeket láthattunk, amelyeket nagyon nehezen vettem komolyan. Ott kezdtük, hogy a hajó éppen egy csillagba tart.

Nézzük mit történt ezután...

0

FlashForward 1x05 - Gimme Some Truth

Nem volt egy világmegváltó rész, nekem mégis tetszett. Ami viszont meglepő és szokatlan, hogy nem volt az epizód végén nagy WTF momentum. Kár érte, mivel szinte már védjegyévé vált a sorozatnak.

Ha még nem mondtam volna: szerény meglátásom, hogy az egyik legjobb újonc a FlashForward, sőt a globális „sorozat-piacon” majdnem ez szórakoztat a legjobban. A történet csillagos ötös, a találás úgyszintén, a karakterek kimunkáltak.

Kicsit elkalandoztam, de a tovább mögött folytatom az 5. rész beszámolóját.

Tovább egyenesen az ovális irodába...

0