wouhn blogja

Interjú deino feat. darkspell fordítópárossal 3/3


deino feat. darkspell interjú 3. rész


 

Az interjú befejező része következik.


- Mennyire megy a fordítás a magánélet rovására?

deino: Amikor heti egy sorozatunk volt, akkor meg se éreztük. Most már azért néha kicsit sok volt a dolog, de azért valahogy kibírtuk. És végre itt a nyár!

darkspell: Hát, a sweeps alatt volt mikor kicsit karcos volt már, igazából nem is számítottunk rá, hogy ennyire összesűrűsödnek majd, de sikerült túlélni. Igazából csak szervezés kérdése az egész (na, meg talán egy kicsit kevesebb alvás éjszakánként, hehe), és nem sokszor van ennyire sűrű program.


- Szerintetek érdemes több szót ejteni a fordítók munkájáról?

deino: Nehéz megmondani, maga a fordítási folyamat nem különösebben izgalmas, elég monoton tud lenni – pláne az időzítéssel egybekötve. Én biztos nem olvasnék róla, de ez talán annak tudható be, hogy én magam is fordítok. Talán elolvasnám más fordítók ilyen jellegű írásait, de akkor már inkább jobb, ha közvetlenül megkérdezem őket, ha bármi kérdésem van (e-mail, twitter, stb.). Mivel darkspell „lefertőzte” a Twitterrel majdnem a teljes magyar feliratkészítő közönséget – többségükkel napi szinten csicsergünk is – ezért elég egyszerű megkérdezni őket bármiről.

darkspell: Jó kérdés... fogalmam sincs :)


- Vannak-e távlati céljaitok? pl.: a jövőre érkező újoncok közül belekezdtek valamelyikbe?

deino: Ki van zárva! Jelenleg öt sorozatunk van, és mind az öt vissza fog térni  a következő évadra. Kezdem azt hinni, hogy amit mi fordítunk, az nem kaphat kaszát: rengeteg kasza volt idén (köztük például a Prison Break, Terminator SCC, Kyle XY, Reaper…) és a Dollhouse szó szerint csodával határos módon megmenekült, a Castle is kérdéses volt, de mégis berendelték. Bár én nagyon szerettem volna fordítani a most ősszel induló „V” c. sci-fi sorozatot, de sajnos már most is túl sok sorozatunk van.
Amíg legalább 2-3 ki nem „esik”, addig nem kezdünk bele semmi újba.

darkspell: Egyenlőre szépen betelítettük magunkat, ennyi bőven elég. Igazából a Babaház kivételével mindegyik sorozatnak elég biztos helye van, így talán 1-2 évre most stabilizálódunk. Ez szerintem nem is gond, lesz időnk tökéletesedni, így majd ha egyszer belevágunk valami újba, az (remélhetőleg) még magasabb színvonalú lesz.


- Mely fordításaitokra vagytok a legbüszkébbek?

deino: Castle. Nagyszerű párbeszédek vannak benne, meg úgy általában az egész sorozatot szerintem nagyon jól oldottuk meg. A Legend of the Seeker esetében pedig arra vagyok személy szerint nagyon büszke, hogy a sorozat hangulatát nagyon szépen vissza tudtuk adni.

darkspell: Flashpoint. Nagyon nem egyszerű a rendőri hablaty, és szerintem elég jó munkát végeztünk a magyarra ültetésnél. Természetesen a többire is büszkék vagyunk - mégis csak a mi munkánk, arra meg illik büszkének lenni.

 

http://deinofeatdarkspell.wordpress.com/

0

The Cleveland show 1x01 - Pilot

 

A Family Guy című népszerű rajzfilm spinoff-jának első részét láthattuk, amely a The Cleveland show név alatt fut. Nem meglepő módon Cleveland Brown életéről szól, aki nagy valószínűséggel kiszállt a Family Guy-ból és saját műsort kapott.
Megmondom őszintén bárkinek adtam volna saját show-t, csak fekete barátunknak nem. Meg is lepett rendesen, amikor berendelték, hiszen a Family Guy talán legérdektelenebb figurája volt az elejétől kezdve. A hangja, a viselkedése olyan, hogy pár percet kibír belőle az ember, de hogy rá építsünk egy komplett rajzfilmet, az eléggé hajmeresztő. Be is igazolódtak a kételyeim, nem ütött túl nagyot az egész.
Hiányzott a poén, a lendület, az újdonság.
Nem tudom mennyire lesz sikeres, majd az idő beigazolja, vagy megcáfolja a csatorna „engedékenységét”. Részemről nézős még néhány rész erejéig, viszont ha így folytatják tovább, akkor inkább maradok a Family Guy-nál, ahol sokkal jobb karaktereket tudnak felvonultatni.
Összességében egy feles osztályzatot kap tőlem a The Cleveland show, reméljük csak javulni fog és akkor könnyed 20 perces kikapcsolódást nyújthat.

0

Monk 8. évad poszter

 

Hamarosan indul a Monk című sorozat utolsó szezonja Amerikában. Addig is ajánlom figyelmetekbe ezt a hivatalos promó posztert.

0

A Ti kéréseitek

A hozzászólásokba kérlek írjátok meg konkrétan mely filmek, sorozatok kritikáit, híreit szeretnétek látni az oldalon.

0

Supernatural: új szereplő a láthatáron

 

Csak érdekességképpen gondoltam megírom, hogy Mark Pellegrino kapta meg Lucifer szerepét a Supernatural következő évadában. Ahogy az várni lehet, több részen át izgulhatunk Mark sorsáért, akit legutóbb a Lost évadfináléjában láthattunk.
Személy szerint örülök a választásnak, kiváló képességekkel megáldott színésznek tartom Pellegrino urat. Ja és már csak párat :) kell aludni, hogy elkezdődjön az új évada az Odaátnak Amerikában. Persze ha majd csöpögnek a hírek, mi rajta leszünk.
Addig is kitartást, jó nyaralást!

0