október 2013

Supernatural 9x04 - Slumber Party

6

Az már biztos, hogy nem kell a szomszédba menni egy kis alacsony költségvetésű agymenésért. Furcsa, de most még nem tudom eldönteni, hogy szórakoztatóan könnyed vagy elvetemülten ostoba volt-e ez a mostani rész. Az egyszer biztos, hogy nem a szokványos Supernatural élményben volt részünk.

The Walking Dead 4x03 - Isolation

7

A készítők ügyesen hoztak be a sorozatba egy valóban új ellenséget. A probléma valahol ott keresendő, hogy alig mutatnak meg nekünk valamit a megváltozott világból. Ha összenézzük az eddigi évadokat, akkor jól láthatjuk, hogy szinte mindig ugyanaz történt. Kellett valami, ezért a jó harcosok kikocsikáztak a városba, visszahozták és minden megoldódott. Szerintem az írók is érzik, hogy valami más kell. Ez az epizód utat mutatott, hogy lehet máshogy csinálni.

American Horror Story: Coven 3x03 - The Replacements

8

Azt szeretem legjobban ebben a sorozatban, hogy mindig meg tud lepni. Igyekszik megszabadulni a  hasonló alkotások kliséitől, mindezt szemkápráztató formában tálalva. Erre az évre az az újdonság, hogy eltűnt a széria horror jellege. Felváltotta a karakterdráma. A legsötétebb tónusú őrület viszont még mindig jelen van. Erre ékes bizonyíték a mostani rész.

Supernatural 9x03 - I'm No Angel

6

Ha már a legutóbbi etapra azt írtam, hogy nem jött át a klasszikus Supernatural érzés a fegyverrel rohangáló démonok miatt, akkor ezúttal azt kell mondjam, hogy nagyon is jó volt a rész atmoszférája. Castiel kapta a legtöbb szerepet, az események pedig szépen lassan kibontakoztak. Még egy új rossz fiút is köszönthettünk köreinkben.

Mama

7

Guillermo Del Toro nevével fémjelezték ezt a produkciót, pedig ő csupán producer volt. A munka javát a rendező (Andrés Muschietti) és az írók, (Andrés és Barbara Muschietti, továbbá, Neil Cross) illettve a színészek végezték. Ők közösen egy tökéletesen tipikus horrorból sikeresen, nem újszerűt és egyedit, hanem kellemes, hangulatos, borzongató mozit készítettek. Egy olyan darabot, ami a mai silány horror palettán igazi és üde színfolt.

Melyik film kritikája kerüljön ki a lapra?

A nyár királyai
5% (1 szavazat)
Itt a vége
5% (1 szavazat)
The conjuring
5% (1 szavazat)
Elysium - Zárt világ
23% (5 szavazat)
A messzi dél vadjai
0% (0 szavazat)
Kick-Ass 2.
14% (3 szavazat)
Izomagyak
14% (3 szavazat)
Szemfényvesztők
27% (6 szavazat)
The Iceman
5% (1 szavazat)
VHS 2
5% (1 szavazat)
Antiviral
0% (0 szavazat)
Közönséges bűnözők
0% (0 szavazat)
Összes szavazat: 22

American Horror Story: Coven – 3x02 – Boy Parts

6

Két héttel ezelőtt kezdetét vette az egyik legsikeresebb horror-dráma széria, ami immár harmadik szezonjával igyekszik a nézők kedvében járni.
Falchuk és Murphy idén a boszorkányságot tette meg központi témaként.
Ez nagyon hálás téma lehet, ha jól kezelik. A boszorkány mítosz igazán kiváló táptalaj. Az első részt Wouhn hozta, ezt én és ebben a szellemben fogunk jelentkezni az elkövetkezőkben is.

The Walking Dead 4x02 - Infected

6

Kezd egy kicsit uncsi lenni ez a börtönösdi. Gondolok itt arra, hogy folyton azt látjuk, hogy hőseink a kerítés szebbik oldaláról döfködik fejbe az élőholtakat. Kezd túl zárt és nyirkos lenni ez a környezet egy ilyen színes-szagos sorozat számára. Még akad némi elintéznivaló, de szinte biztos vagyok benne, hogy a szezon felére magunk mögött fogjuk tudni a halálsort.

Agents of S.H.I.E.L.D. 1x04 - Eye-Spy

6

A negyedik részre eljutottunk oda, hogy szinte érdekes történettel rukkoltak elő az alkotók. Csak az a baj, hogy továbbra is ebben a cukormázas köntösben tálalják mindezt elénk, ami nem túl pozitív. De hát ez a sorozat ilyen és ilyen is marad. A korán berendelt második évad lehetőséget ad az okosok kezébe, hogy akár már most úgy formálják a történetet, hogy az passzoljon a következő szezonokhoz.

Supernatural 9x02 - Devil May Care

6

Kettős érzések vannak bennem ezzel a résszel kapcsolatban. Az évadnyitó kifejezetten tetszett, de valahogy a második rész nem szállította azt a hangulatot, amit elvártam volna. Voltak itt most butaságok rendesen. Lehetett volna egy még nagyobb butaság, de a készítők jól csapdába csaltak és megetették velem, hogy az egyik szereplőből komplett idiótát csinálnak. Szerencsére ebből semmi sem lett, ami mindenképp pacsit érdemel.

Sleepy Hollow 1x05 - John Doe

5

A széria folytatja a kitaposott utat. Igyekszik minél nagyobb és részletesebb szeletét bemutatni ennek a világnak. Látszik, hogy az írók alaposan átgondolták, hogy mindig más eseményeket tárjanak elénk, hogy ne legyen unalmas a produktum. A Sleepy Hollow tartja is magát korrektül, a második évad zsebben, de én még mindig nem vagyok teljesen kibékülve a látottakkal.

The Walking Dead 4x01 - 30 Days Without an Accident

7

Ahogy haladunk előre az őszben egyre több kedvenc sorozatunk tér vissza a képernyőre. A The Walking Dead nagyon hiányzott már a meglehetősen szürke pilotok után. Az előző évad végén a készítők úgy döntöttek, hogy a menekülés helyett az építkezést helyezik előtérbe. Az az érdekes, hogy mindez teljesen életszerű, de ugyanakkor elveszi a széria sötét, zárt, rémült hangulatát. Engem ez most kissé emlékeztetett egy másik sorozatra.

We Are Men 1x01 – Pilot

3

Az idei évad – mint minden évad – számos sitcomot hozott, amivel igyekezett jobb kedvre deríteni a nézőket. Egy párat meg is néztem, néhányat rövidebb távon követtem is. A The Crazy Ones című darabon kívül ez volt az egyetlen, ami már a pilottal képes volt elriasztani.

The Tomorrow People 1x01 - Pilot

4

Van némi párhuzam az American Horror Story új évadának sztorija és a The Tomorrow People között. A The CW csatorna új üdvöskéje remekül beleillik a csatorna arculatába. Csinos fiatal főszereplők, különleges képességek, stb. A kérdés már csak az, hogy mi olyat tud nyújtani ez a sorozat, amit a többi hasonló témájú nem?

American Horror Story: Coven 3x01 - Bitchcraft

8

A nagyok közül ezt a sorozatot vártam a leginkább, hiszen a felülmúlhatatlan első évad után még azt is elbírta a sorozat, hogy egy lényegesen gyengébb második kövesse. A harmadik szezon eddig prímán alakul. Aki esetleg nem követi a szériát és úgy gondolja, hogy egy harmadik évados sorozatba már nem szeretne bekapcsolódni annak elárulom, hogy az American Horror Story minden szezonja kerek egész és teljesen különálló. Akit a boszorkányság kérdésköre foglalkoztat annak bátran merem ajánlani.

Agents of S.H.I.E.L.D. 1x03 - The Asset

6

Kezd egyre kiismerhetőbb lenni a sorozat. Nekem leginkább azzal van bajom, hogy a dráma teljes hiányát vélem felfedezni. Annyira szappanbuborék, hogy még akkor se tudnék aggódni egy szereplőért, ha az három darabban feküdne az utca közepén. Ilyen esetekben egy lehetőségük van a készítőknek. Írnak nekünk egy olyan történetet, amely megfelel a Disney által beskatulyázott Marvel világnak, de közben eldobjuk az agyunkat. Nos, nem ez történt.

Django elszabadul (Django Unchained)

6

Megszavaztátok, hát itt van! Egyébként is komoly hiánypótlást jelent a film kritikájának jelenléte a lapon.
Eljutottunk odáig, hogy írtam pár sor Tarantino legújabb munkásságáról, amit anno rengetegen vártak – köztük én is – és azon kevesek (esetleg a többség tagja lennék?) közé tartozom, akiknek nem nyerte el a tetszését a mozi.
Legalább is maradéktalanul nem...

Supernatural 9x01 - I Think I'm Gonna Like It Here

8

Az előző évad vége felé igen színvonalas részek váltották egymást. A szezonzáró még ezek közül is kiemelkedett, számomra hatalmas élményt nyújtva. Tűkön ülve vártam hát a folytatást, amely új alapokra helyezte a történetet, miközben rég nem látott arcokat hozott vissza. A kezdés nem lett kirobbanó, de számomra még így is a legjobb sorozatos élményt hozta ezen az őszön.

Sleepy Hollow 1x04 - The Lesser Key of Solomon

6

Kezdjük mindjárt egy szolgálati közleménnyel. A csatorna látva a nézettségi adatokat úgy döntött, hogy máris berendeli a széria második évadát, 12-13 epizódot. Ez mindenképp jó hír a rajongók számára. Amilyen gyorsan szoktak jönni a kaszák, olyan gyorsan jött ez a berendelés. A minőség egyébként ugyanolyan, mint eddig. Kérdés, hogy ez jó vagy rossz dolog?

Mom 1x02 – A Pee Stick and an Asian Raccoon

3

A harmadik sitcom választásom, mondhatni tartotta a pilotban bemutatott színvonalat, de ez még egy epizód erejéig nem tart ki. Faris mindent megtett, de az ő teljesítményétől még nem lesz jobb a széria megítélése.
Ahhoz jobb poénok kellenének.


Brooklyn 9-9 – 1x03 – Slump

7

Amíg a papás mamás elbukott nálam, (Mom és a Dads) addig a rendőrösdi elég jól áll. Ez a sorozat – na, nem katartikusan szórakozató – eléggé el van találva.
Jók a karakterek, a poénok is jól vannak ráépítve a kevésbé fontos vezetőszálakra. Az a jó benne, hogy nem követeli meg az ember figyelmét, de képes szórakoztatni. Samberg hülyül, Braugher fapofával asszisztál, Crews őrjöng és a többiek is hozzáteszik azt a keveset, ami még ehhez kell.
Ennek eredményeként egy új és jó komédiát köszönthetünk a köreinkben.

Dads 1x03 – Clean on Me

2

A széria ezzel az epizóddal nálam befejezte magát.
Az ígéretes kezdés után folyamatosan gyengültek, bár az is lehet, hogy a pilot sem volt olyan erős, mint ahogy az éreztem.
Vezető poénnak (a káb után) ismét valami hulla gyenge ötlettel álltak elő.

Melyik film kritikája kerüljön ki a lapra?

Evil Dead
17% (4 szavazat)
42
0% (0 szavazat)
Az idő urai
0% (0 szavazat)
Cosmopolis
0% (0 szavazat)
Europa report
4% (1 szavazat)
Hitchcock
4% (1 szavazat)
John Dies at the End
0% (0 szavazat)
Man of Tai-chi
4% (1 szavazat)
Only god forgives
13% (3 szavazat)
Riddick
26% (6 szavazat)
Transz
9% (2 szavazat)
The Conjuring
22% (5 szavazat)
Összes szavazat: 23

South Park - Kezdett a 17. évad

8

Pontosabban már a múlthéten kezdett a 17. évad, de akkor még nem szándékoztam írni erről az eseményről. Ritkán jelennek meg a South Parkkal foglalkozó cikkek a Sorozatportálon. Szerintem csak én nézem a szerkesztők közül, de amit az elmúlt években tapasztaltam arra a legfinomabb jelző az, hogy nem tetszett. Túlságosan undorító és öncélú lett az egész. Mondhatni megfáradt az alkotás ilyen sok idő alatt. Az új évad viszont...

Agents of S.H.I.E.L.D. 1x02 - 0-8-4

6

A sorozat folytatása szállította ugyanazt az életérzést, amit a pilot felvonultatott. Most már határozottabban kijelenthető, hogy elsősorban a fiatalabb korosztályt célozta meg az ABC. Ha teljesen el tudunk vonatkoztatni és elfogadjuk azt, hogy ebben a szériában aligha láthatunk óriási drámákat, szívszaggató halálokat, véresen komoly döntéseket, akkor bizony jól fogunk szórakozni. Továbbra is tartom, hogy némi írói kreativitással nagyon sokat ki lehet hozni a Marvel univerzumból.

Sleepy Hollow 1x03 - For the Triumph of Evil...

6

Egy széria esetében a harmadik részig már nagyjából tisztázódik a néző fejében, hogy továbbra is figyelemmel akarja-e követni, érdekli-e egyáltalán ez az egész. A Sleepy Hollow egy korrekt iparosmunka. Nem túl jó, de nem is elég rossz. Maradjunk annyiban, hogy aki nagyon kukacoskodó és szereti nagyítóval nézni a sorozatokat az inkább ne próbálkozzon ezzel. Aki viszont át tud siklani a néhol lyukacsos és logikátlan történéseken és hagyja, hogy magával ragadja a hangulat, annak bátran ajánlom.