február 2013

A Holló (The Raven) [2012]

6

Nagyon érdekes alkotás látott napvilágot tavaly. Egy kosztümös thriller, ami a maga felületes módján egybesűrítette Edgar Allen Poe munkásságát.
Arra a kérdésre adta meg a választ, hogy mi történt a valaha élt egyik legnagyobb író utolsó napjaiban. Sajátos elképzelés, amit egész jól dolgoztak ki és egy szórakoztató mozit sikerült összehozni.

Napos oldal (Silver Linings Playbook)

8

Az élet negatívumai, a szerelmi csalódás néha a padlóra küld. Ha mindent elveszítesz, küzdeni kell, és talpra kell állni még akkor is, ha már az elméd sem tiszta.

The Walking Dead 3x11 - I Ain't a Judas

8

A The Walking Deaddel egyetlen baj van csak. Azt érzi az ember, hogy egy-egy rész mindössze 10 perces. Utoljára a LOST szórakoztatott ennyire, ott éreztem hasonlót. Ha jól érzi magát a néző, akkor valósággal repül az idő. A mostani epizód is remek lett, mindenki odatette magát és a történet is haladt tovább. Kezd körvonalazódni, hogy milyen irányba is haladunk. Biztos vagyok benne, hogy a finálé környéke kegyetlen lesz. A feltételek maximálisan adottak hozzá.

The Following 1x05 - The Siege

6

Szerencsés fickó ez a The Following. Bevallom őszintén nem gondoltam volna, hogy fogok még összeszedett és szórakoztató részt látni. Ez sem volt tökéletes, de mindenképpen jobb volt, mint az előző. Úgy látszik a bevezető túl magasra tette a mércét, amihez a folytatások nem tudtak felnőni, most viszont megcsillant valami halvány reménysugár. Azért az idegesítő apróságok azonban még mindig jelen vannak.

A Bűn Hálójában (Haywire)

5

Női főszereplő egy akciófilmben? A szögletes Rothrock óta nem volt ilyen, ráadásul még csinos is, verekedni is tud. Színészkedni még nem nagyon, de van benne potenciál. Carano ígéretes, ezt a vak is látja és ha nem reked meg ezen a színvonalon, akkor ennél fényesebb jövő állhat előtte.
Ráadásul a filmet Soderbergh rendezte, aki legutóbb a fura Fertőzéssel jelentkezett. Alkotása átmenet az akciófilmek és az intelligens, intrikus kémfilmek között.

Zero Hour 1x02 - Face

6

Az ígéretes kezdést egy hasonlóan ígéretes folytatás követett. A pilot és azt azt követő epizód igen fontos egy sorozat életében, ekkor dől el, hogy érdekli-e a nagyérdeműt a produktum. Nem meglepő, hogy a készítők ezen alkalmakra mindig összekapják magukat és az arcunkba robbantanak valami igazán jót. A probléma akkor kezdődik, amikor ugyanilyen színvonalon kell folytatni a történetet. A Zero Hour hű maradt a bevezetőhöz. A misztikum megmaradt központi témának, miközben egyre többet tudunk meg a nagy egészről.

Hadak Útján (War horse)

5

A tavalyi Oscar-gála egyik versenyfilmjével jelentkezem, mely hat jelöléssel büszkélkedhetett, bár egyetlen szobrot sem nyert el. Nagyon fel volt kapva ez a Steven Spielberg rendezés, de a mozikban mégsem teljesített valami szépen.
A direktorguru mostanában inkább producerként tevékenykedik több-kevesebb sikerrel. Ezt a filmet is három év szünet után dirigálta le – de persze tavaly még volt egy animációs próbálkozása is, a Tintin. Ez is amolyan régimódi, jobb szó híján, „feelgood”-movie, amilyeneket egy időben, nem is oly rég, előszeretettel gyártottak. Kis kajánsággal egy Lassie hazatér, csak lóval.

Supernatural 8x15 - Man's Best Friend with Benefits

4

Az előző hetekben szárnyra kapott a sorozat, kaptuk az új impulzusokat minden irányból, amelyek többsége be is talált a rajongóknál. A mostani rész számomra kicsit furán randomra sikerült az előzőek tükrében, ezen kívül a szériára nem jellemzően csapongónak találtam néhány aspektusát. Az rendben van, hogy a hosszú évadot ki kell tölteni valahogy, mindig vannak felejthetőbb részek, de a minőségre mindig ügyelni szoktak.

Fék Nélkül (Premium Rush)

4

Fura érzés fogott el, amikor ennek a mozinak az előzetesével találkoztam. Felidéződött bennem a gyerekkori emlék, amikor az HBO-t bámultam és egy hasonló film ment. Nagyon hasonló.
Kevin Baconnek volt egy ilyesmi mozija még 1986-ban. Annak Ezüstkerék volt a címe és a történet kis eltérésektől eltekintve fedi a Fék nélkül sztoriját. Meggyőződésem, hogy itt bizony fenn áll a pofátlan csórás esete.

Ideglelés Csernobilban (Chernobyl Diaries)

2

Egy új rossz és gyenge horror kreálmány, mely a 86-os csernobili katasztrófát igyekezett meglovagolni. Pontosabban annak következményeit.
Tökéletesen tipikus tini ijesztgetős mozi, amelyen nagyon látszik, hogy nem fáradtak komolyabb munkával a forgatókönyvírás terén.
Ritkán látni ilyen silányat.


Hétköznapi Emberek (People Like Us)

5

Alex Kurtzman első rendezését köszönthetjük, aki eddig főként producerként és forgatókönyvíróként dolgozott, többnyire Roberto Orci-val, aki ezúttal is társult hozzá. Kettejük munkássága eléggé felemás.
Jó és rossz filmeket egyaránt köszönhetünk nekik, bár eddig főleg mainstream mozikkal foglalkoztak. Ez viszont nem az, inkább az a jelentéktelenebb fajta.
Egy megtörtént eseményeken alapuló történet, a meghatónak szánt fajtából.

The Walking Dead 3x10 - Home

7

Ismét rekordokat döntöget külföldön a The Walking Dead. Óriási a sorozat népszerűsége, szinte minden élő ember ezt nézi. A – teljességgel felesleges – téli szünet utáni visszatérés tényleg vihar előtti csend volt, megalapozta a mostani epizód mondanivalóját. Szépen fokozatosan váltottunk ritmust, a végére igazi akciójeleneteket szállítottak nekünk, miközben rég nem látott szereplők is tiszteletüket tették.

Cult 1x01 - You're Next

6

Az amerikai The CW csatornára érkezett újonc első ránézésre erősen hajaz a The Followingra, de aki megtekinti a bevezető részt, rögtön más véleményen lesz. A cím beszédes, maradjunk annyiban, hogy van köze egy szektához. A pilot nem sikerült rosszul, éppen eléggé körbelengi a misztikum, legalábbis most még. Rövidebb évados sorozatként látok benne potenciált, meglátjuk mennyire lesz jó a folytatás.

Skyfall - 007

5

Bár nem vagyok egy nagy Bond fan, úgy döntöttem mégis csak megnézem az újabb darabot, elvégre a Casino Royalt és Quantum csendjét is láttam. Egyik sem varázsolt el, mi több, az utóbbin el is aludtam.
A régi Bond-mozik hangulatát nagyon szerettem, de amióta Daniel Craig alakítja Ian Fleming legendás kémét, azóta a Bond-széria sem olyan, mint volt.

The Following 1x04 - Mad Love

4

Azt gondolná az ember, hogy Amerika vezető írói össze tudnak lapátolni néhány egyedi ötletet, valami nem hétköznapit a tévézés szempontjából. Az észrevétel nagyjából helytálló, hiszen a pilotokra mindenki össze tudja kapni magát, de amikor egy komplett évadról van szó, akkor visszazuhanunk a hétköznapi nyomozós szériák világába. Számomra a The Following az előző részben megérkezett a lejtő szélére és kapott egy piciny erőhatást. Pedig még csak a harmadik felvonásnál jártunk. A negyedik se lett jobb.

Hotel Transylvania – Ahol a Szörnyek Lazulnak

4

Igen, valóban azt mondtam, hogy ki nem állhatom az animációs rajzfilmeket, az utolsó, amire azt mondtam, hogy rendben van, a Rango volt.
Ezt és a Loraxot csupán teszt jelleggel tekintettem meg.

Ki akartam próbálni, hogy vajon mennyire érdeklik a mai rajzfilmek a gyerekeket.

Lorax (The Lorax)

4

Dr. Seuss-nak nem ez volt az első filmadaptálása, valószínűleg nem is az utolsó, hiszen írói munkássága hatalmas. A gyermekkönyv írás úttörőjének tartott Seuss 2 Emmy díjat nyert és 87 éves korában halt meg 1991-ben. Művei azonban túl fogják élni őt, ez biztos. Egyedül azt nem tudom, hogy a jó öreg doktor nem forog-e a sírjában. Gyerekmesét forgatni úgy, hogy az ne gyerekeknek szóljon, nagyon rossz ötlet.

Supernatural 8x14 - Trial and Error

8

Mindenekelőtt egy szolgálati közleménnyel kezdem. A csatorna berendelte a Supernatural 9. évadát, magyarul jövőre se maradunk kedvencünk nélkül. Ez mindenképpen örvendetes hír, pláne ha az utóbbi hetek színvonalát nézzük. Két hete szinte szárnyal a sorozat, rengeteg új ötlet és lehetőség merült fel, amire a készítők rátettek még egy lapátot a mostani 40 perccel. Mellesleg ez is remekül sikerült.

Szökőhév (Leap Year)

6

Eredetileg a tavalyi Valentin napra terveztem ezt a kritikát, de közbe jött egy-két apróság, ami miatt nem tudtam kitenni. Az egyik, hogy nem írtam meg időben, a másik pedig pont ebből következik: Nem volt időm.
De most eljutottam idáig, szóval nyugodt lélekkel prezentálhatok egy egészen tűrhető romantikus vígjátékot. Jó pár éve ömlesztik a nyakunkba a rosszabbnál rosszabb – pár kivételtől eltekintve – szerelem-mozikat. Ilyenkor üdítően hat egy ilyen alkotás, ami ugyan követi a trendeket, de mégis fellelhető benne némi frissesség. Nem mondanám eredetinek, de olyan jó kis közepes, nem akarja az ember letépni a skalpját a számtalan hülyeségtől. Jópofa, a helyszínválasztás kiváló, a főszereplő páros szimpatikus, jól mutatnak egymás mellett.
Nem hinném, hogy ennél többet várhatnánk a műfajtól.

Fekete Tükör (Black Mirror) Az első szezon.

8

Nagyon érdekes angol mini sorozatra bukkantam 2012-ben, ez volt a három részes Fekete tükör, ami tudományos fantasztikus történeteket dolgozott fel. Mindegyik történet más és más volt, de egyetlen lényeges motívumban megegyeztek, mely mindhárom sztori mottójául szolgál.
Ez pedig a megaláztatás.

Vadállatok (Savages)

7

Azt hiszem, Oliver Stone nagy visszatérésére még várni kell egy kicsit.
Az elmúlt évek alkotásaihoz képest ez a produkció nagyon jó, de nem olyan Stone-osan jó. De ez a film a fény az alagút végén…

Don Winslow regénye alapján készült a forgatókönyv, – melybe Stone és Shane Salerno, (Shaft/Armageddon/Alien Vs. Predator 2.) de maga a szerző is beleírt – ami egy durva és kemény történet a kábítószerről és az üzletről.
Meg persze akad itt némi lágyabb aspektus, valami különös szerelmi szál(akkal)lal.

The Walking Dead 3x09 - The Suicide King

6

Hosszúra nyújtott szünet után végre visszatért sokak kedvenc sorozata, a The Walking Dead. Azt hiszem itt érdemes megjegyezni, hogy hazai premier egyelőre nincs kilátásban számomra érthetetlen okokból. Érdekes, hogy Amerikában már 1-2 rész után kaszát kapott szériákat bezzeg bemutat az AXN, egy világsikert viszont senki. Talán nem fér bele egyik csatorna arculatába sem? Visszatérve a The Walking Deadre ismét egy jó hangulatú építkezős epizódot láthattunk, amolyan vihar előtti csendet.

Hasadás (The Divide)

6

A másodvonalbeli, DVD-mozik széles palettáját gazdagítja ez az alkotás.
Egy jó hangulatú világvége sci-fi-ről van szó, ami nem látvánnyal operál, és nem akciókkal akarja megragadni a nézők figyelmét.

Az emberben lejátszódó lelki folyamatokat igyekezett feltárni, és nem bukott bele. Nem azt mondom, hogy a legjobb, amit a témában láttam, de tisztességes próbálkozás volt.

A Kaptár: Megtorlás (Resident Evil: Retribution)

4

Nagyon nem akartam megnézni ezt a filmet, de úgy voltam vele, ha már az első négy részről került ki poszt, akkor a folytatás már miért maradna el.
Azért ez mégsem az Alkonyat széria, amiből az első éppen elégnek bizonyult.
Paul W. S. Anderson (a legtöbb Resident Evil filmet rendezőként) ismét megkapta a lehetőséget, hogy a szörnyű Három testőr után ott kapja fel a sztori szálait, ahol abba hagyta. Szó szerint, hiszen a szkripteket is maga írta a kétes tehetségű rendező.


Supernatural 8x13 - Everybody Hates Hitler

8

A legutóbbi rész igazán új megvilágításba helyezte a történetet, utat mutatva egy eddig ismeretlen világ előtt. A mostani is hasonló szellemben várta a nézőket. Nekem ez is kifejezetten tetszett, bár más okokból kifolyólag, mint a legutóbbi. Megvolt a Supernatural atmoszféra, a könnyedséget, a poénokat vegyítették a komoly történettel. Jó volt.

A Bourne-hagyaték (The Bourne Legacy)

6

Nagy hülyeségre vállalkoztam, amikor úgy döntöttem, hogy megnézem ezt a filmet. Hogy mondhatnék véleményt úgy róla, hogy nem láttam az előzmény trilógiát? Nos, úgy hogy a Hagyatéknak semmi köze nincs Bourne-höz.
Legalább is csekély, ugyanabban az univerzumban játszódik, ugyanazokkal a díszletekkel, de más főszereplővel és egy olyan történettel, ami megkísérel folytatni egy – úgy tudom hiánytalanul - lezárt szériát.


Sword Art Online

7

A most bemutatásra kerülő darab egy 2012-es, 25 részből álló anime, amely nagyon gyorsan az emberek kedvencévé vált. Maga a történet arról szól, hogy a nem túl távoli jövőben a szerepjátékra vágyók csak feltesznek a fejükre egy sisakot és már az online kalandok világában találják magukat. A bökkenő akkor következik be, amikor ráeszmélnek, hogy nincs kilépés gomb, addig nem hagyhatják el a képzeletbeli világot, amíg valaki végig nem viszi a játékot. Az már csak hab a tortán, hogy ha meghalsz a csatamezőn, akkor a valóságban is befellegzett.

The Following 1x03 - The Poet's Fire

5

Csalódott vagyok. Remélem nincs igazam, de úgy tűnik, hogy a sorozat eddig bírta tartani a színvonalat. Az első és második rész túl magasra tette a mércét, amit a folytatás már nem igazán tudott megugrani. A széria legnagyobb erősségét, a karaktereket parkolópályára tették, alig kaptunk belőlük valamit. A lendület is alábbhagyott, kiszámítható volt és váratlan, hogy mindent egy bizonyos eseménynek rendeltek alá. Pont olyan érzésem volt, mintha egy tucat-nyomozós sorozatot néznék.

Fékezhetetlen (Lawless)

8

Ritka alkalom a mai. Egy olyan film kritikája következik, amit nagyon vártam, hogy láthassam (és a tapasztalatoktól eltérően) és ez be is váltotta a reményeimet. Nem egy tipikus gengszter film, (főszereplői sem azok) ám abszolút nem találó magyar címe ellenére, ez egy remek alkotás, ami nem túl intenzív, de számtalan apróság miatt páratlanul nagy élmény.
Akkor is, ha nem vagyok benne biztos, hogy hússzor megnézném.


964 Pinocchio

1

Ezek az ázsiai népek tudnak ám érdekes filmeket készíteni. Shozin Fukui 1991-es alkotása is kétségkívül egy ilyen. Valaha forgatott 3 mozijából ez az egyik, ez magán viseli a sci-fi, a mai gore, a cyberpunk és a művészfilmek stílusjegyeit.
De mindent összevetve, valójában csak érthetetlen cselekedetek és szövegrészek indokolatlan összekeverése. Ha valaki megtudja magyarázni, hogy miről is van szó ebben a filmben, az könyörögve kérem, jelentkezzen!

Zero Hour 1x01 - Pilot

7

Az ősz eléggé felemás sorozatokat hozott. Meglehetősen finoman fogalmaztam meg, hogy igen trágya alkotások láttak napvilágot. Az év eleje ennek szöges ellentéte egyelőre, ugyanis a remek The Following után az ABC is megmutatta, hogy képes érdekes szériát összekovácsolni. A Zero Hour nem túl reális, ugyanakkor rendkívül szórakoztató tele titkokkal és megfejtésre váró talányokkal. A Pilot nagyon erős volt, de azért nem vagyok maradéktalanul elégedett.

Az Argo-akció (Argo)

7

Kíváncsian vártam Affleck legújabb rendezését, mert a Tolvajok városa óta megszavazom neki a bizalmat. Inkább rendezzen, mint játsszon.
Talán az előző filmjével tette túl magasra a lécet, vagy csak a sok ajnározás miatt vártam többet, de nem estem hasra a mozi előtt. A 7 Oscárra jelölt alkotás
– valószínűleg be is gyűjt egy párat – egy valóban érdekes és érdemes darab.
Egyszerűen csak nem annyira jó, mint ahogy azt várhatnánk a  nagy istenítés miatt. Ezért okozhat csalódást, de ettől függetlenül egy remek moziról van szó.
Bár Oscar kategóriásnak nem biztos, hogy nevezném.

Holdfény Királyság (Moonrise Kingdom)

7

Én még sosem láttam Wes Anderson filmet, de annyira fényezték egyéni, rendezői látásmódját, hogy úgy döntöttem, megnézem a tavalyi évben készül moziját, pedig fura előzetese ellenére, nem keltette fel az érdeklődésemet.
Mondanám, hogy ez egy gyerekszerelem krónikája, de ez nem teljesen lenne igaz. Ennél valamivel többről van szó.

Supernatural 8x12 - As Time Goes By

7

Most kissé fejvakarósan állok neki eme cikk megírásának, mivel ritkán látni olyat, ami a mostani epizódban történt. Azon túl, hogy nagyon jó kis részt szolgáltak fel, még arra is maradt elég energia, hogy az egész sorozatot alapjaiban rázzák meg és új távlatokat nyissanak. De miért az évad közepén? Mit is akarnak kihozni ebből a szezonból a készítők? Volt egy olyan érzésem, hogy sutba dobják az eddig megtett utat és próbálnak belegyömöszölni egy újabb szintet, egy újabb problémakört. Kifejezetten érdekes részt láthattunk.