Underworld [2003]

Jóval a Cullen család és a Salvatore testvérek sikertörténete előtt is voltak vámpírfilmek. Ezek még sokkal kevésbé szóltak a vámpírok halhatatlan szerelméről, vagy mindent elsöprő szenvedélyéről. Most egy olyan vámpíros filmet mutatok be, ami nem egy mai darab és a főhőse egy gyönyörű harcos vámpírlány, Selene. A film rengeteg jelenetét itt forgatták náunk, emellett néhány magyar színész is feltűnik a vásznon, pl. Görög Zita modell, Kuchta Judit vagy Pinke Attila.

A sztori egy kicsit bonyolult, de megpróbálom érthetően összefoglalni. A vámpírok itt is az emberek elől rejtőzve élnek. Folytonos harc dúl az előkelő, arisztokratikus vérszívók és a kissé nomád életet élő, farkasemberek, azaz a Lycanok között. Évszázadok óta folyik a harc, de ebben a filmben még nem derül ki ennek pontos oka. Mindkét faj célja a másik totális kipusztítása.

Ebben a filmben a vámpíroknak 3 vezetőjük van, akik felváltva vannak ébren, azaz mindig csak egy uralkodó hozza a döntéseket, míg a másik kettő alszik. Most lenne éppen a váltás, ám a vérfarkasok egy csúnya összeesküvése által a soros elnököt, Ameliát  (Görög Zita) lemészárolják. Selene (Kate Beckinsale) rájön az összeesküvésre, de már túl későn...

Selenet azonban nem abból a fából faragták, aki csak úgy veszni hagyná a fajt. Rájön, hogy a vérfarkasok egy embert keresnek, egy bizonyos, Michael Corvint (Scott Speedman). Azért keresik, mert a vére által egy új faj születésében reménykednek, ami végérvényesen kiirtaná a vérszívókat. Selene hol titokban, hol nyíltan követi a férfit, mígnem rájön, hogy egyre szorosabb szálak fűzik Michaelhoz. Már nemcsak a faj védelme érdekében, hanem a fiú életének védelmezése miatt is harcol.

Michaelt végül elkapják a vérfarkasok, és a vezérük beadatja a fiúnak a vérfarkasok génjét, csak azzal nem számol, hogy a srácot korábban már megharapta egy vámpír... Selene megszökteti a fiút, de a vámpírvér és a vérfarkasok génje működésbe lép a fiú szervezetében, ami által egy új faj születik... Ez nem igazán tetszik sem a vámpírok vezérének, Viktornak (Bill Nighy), sem vérfarkasok kapitányának, Luciannak (Michael Sheen). Ilyen izgalmas és fordulatos vége van az első résznek, melynek premierje után három évet kellett várni a folytatásra, az Underworld: evolúcióra. Ígérem a filmről szóló kritikámra, nem kell majd három évet várni.

Összességében azt gondolom, hogy az Underworld egy nagyon színvonalas film. A rendező, Len Wiseman nagyon jól ötvözi a drámai, a megható, a harcos és az akciódús képsorokat. Azt gondolom, hogy a film egyik alapmotívuma a hűség, hiszen Selennek el kell döntenie, hogy a fajához marad-e hű, vagy a szíve után megy. Emellett úgy hiszem, hogy Kate nagyon jó választás volt, mert egyszerre látjuk törékenynek a termete miatt, nőiesnek Michaellel való kapcsolata miatt és igazi harcos amazonnak küzdelmei miatt. Kate Beckinsale az összes karakterben egyszerre marad hiteles.
Két dologra még fel kell hívnom a figyelmet:

  • a filmben szerepel a Szökésből ismert Wentworth Miller
  • Kate Beckinsale lélegzetelállító kék kontaktlencséjére

7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről