Terra Nova 1x01 - Genesis

Kétségtelenül az idei sorozatos évad egyik legjobban várt újonca a Terra Nova volt. A széria már tavaly bemutatásra került volna, de inkább elhalasztották a bevezetőt, hogy még kiforrottabb valamit kapjunk. Az előzetes információk alapján valami kommersz családi drámára gondolhattunk dinós környezetben. Hogy ebből mi valósult meg, mindjárt elárulom.

Engem egyáltalán nem nyűgözött le a pilot. A korrekt kezdés ellenére nem éreztem a lendületet a bevezető további képsoraiban. A dupla évadnyitó elég időt biztosíthatott volna ahhoz, hogy a sorozat megmutassa oroszlánkörmeit, de nem sikerült.

A történet szerint a távoli jövőben az emberiség kinőtte a Földet. Az élet bölcsője haldoklik, már egészen más képet fest, mint manapság. A túlnépesedés éppolyan problematikás, mint a rendkívül szennyezett levegő. A szabályozások már nem képesek elejét venni a pusztulásnak. Ha megnézzük a földi jelenetek színvilágát, egyértelművé válik a helyzet. Ez az a hely, ahonnan mindenki szabadulni akar. Komor, sötét, korrupciótól és bürokráciától nem mentes.

Főszereplőnk a Shannon család, akik eggyel többen vannak az előírtnál. Bizony, ebben a túlzsúfolt világban mindenkinek maximum két gyereke lehet, nekik mégis van egy tündéri kislányuk is. Lényeg, hogy némi megpróbáltatás után a família kiköt az ígéret földjén.

A tudósok képesek voltak átjárót nyitni a 80 millió évvel ezelőtti múltba, amikor még a dinoszauruszok uralták zöldellő planétánkat. Gondolták jó ötlet, ha apránként az emberiséget áttelepítik oda. Pontosabban csak a kiválasztottakat. Hőseink is így kerülnek a Kánaán mezejére, ahol minden másképpen fest. Idilli környezet, tiszta levegő, napfény. A néha elég barátságtalan őshüllők ellenére is jobb hely, mint a jövőbeli Föld.

Nagyjából eddig a pontig tartott a lelkesedésem. Innentől sajnos nem tudott lekötni a sorozat. Egyszerűen túl sok közhelyet plántáltak a részbe, ráadásul alig akadt valami megfejtésre váró titok. Azt vártam volna, hogy valamivel borzolják majd a kedélyeket az alkotók, nem csak kliséket kapunk. Felsorolni is nehéz lenne, hogy hány lerágott csontot vettek át más mozikból. Nekem túlságosan családiasra sikerült a pilot, de ez is inkább a műanyag irányába mutatott. Mondvacsinált drámát kaptunk, igazi érzelmekből alig láttam valamit.

Azért, hogy valami pozitívról is írjak, a látvány tényleg nagyszerű. Kérdés, hogy meddig lesz rá elegendő pénz, de ne legyünk rosszmájúak. A CGI dübörgött rendesen, bár néhol elég mókásan festett, de összességében korrekt volt. A tiltott zónában megmutatott rejtélyes firkák is a sorozat pozitív oldalát erősítették. Ebből még sok mindent ki lehet hozni a jövőben. Csak éppen sokan már ezelőtt kaszálják a szériát.

Összességében egy ígéretesnek tűnő, de közhelyektől nem mentes bevezetőt kaptunk. Szinte kivétel nélkül minden jelenet sablonos volt, a néző pontosan tudta mi fog következni. Ennél sokkal többet is ki lehetett volna hozni a sztoriból. A látvány magáért beszél, de csak ez mégsem tudja eladni a sorozatot hosszú távon. Én azt hiszem le is mondok a folytatás lehetőségéről.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről