A Mestergyilkos(The Mechanic) [2011]

A remake gyártás újabb üdvöskéjét köszönthetjük körünkben. Az 1972-es Charles Bronson film felevenítése Simon West érdeme, aki főleg sorozatokon dolgozott mostanában (The Cape, Human Target), de olyan mozikat rendezett, mint a Tomb Raider, A tábornok lánya vagy a Con Air – A fegyencjárat. Ebből kiderül, van érzéke az akcióhoz és ez a film is szép példa a kifinomultabb akció mozira.

A 72-es Bronson mozi nem lett túl ismert, ennek oka talán abban keresendő, hogy Bronsonnak számos nevesebb alkotását ismerhetjük, illetve hogy e film története nem túl erős. A néző számára gyorsan egyértelművé válik, hogy túl sok időt nem töltöttek a forgatókönyvvel. Ennél kevesebbet csak jelen remake könyvévelt töltöttek. Azonban ehhez nem is kell erős sztori, ez eldöcög nélküle is…
Bronson helyét Jason Statham vette át, aki a főszereplő Arthur Bishop bőrébe bújt. Ez a férfi egy morózus, megcsontosodott, merev, magányos ember, aki viszont egy végtelenül profi, precíz bérgyilkos. Az egyik legjobb a szakmában és nem elsősorban a képességei, vagy a felszerelése teszi azzá. A titka a felkészültség, a gondos, mindenre kiterjedő tervezés és a higgadtság. Ezt a pedantériát mindenek felett állónak tartja. Ám nyugalmát megzavarja legújabb feladata:
Egykori mentorát, barátját kényszerül megölni – ő a remek Donald Sutherland -, szembekerül tehát az örök erkölcsi kérdéssel: Lehet-e ugyanúgy munkának tekinteni egy ismerős megölését.
Ez kissé kibillenti egyensúlyából a főszereplőt, csak hát mivel Statham arcjátéka nem túl erős – pontosabban színészi tehetsége eléggé behatárolt – ez nem igazán érződik.

Azzal viszont egyet kell értenem, hogy Statham egy akció színész, neki nem dolga, hogy ilyen komplex, vagy fél-komplex érzéseket ültessen ki az arcára. Tőle kemény tekintetet, pofonokat, tökös dumákat, lövöldözést várunk.
Elvégre ehhez ért, ebben hiteles, ez az alakítása is olyan volt, mint bármely más filmjében, teszem azt A szállítóban. Sutherland halálával viszont a nyakába szakad annak problémás fia, Steve (Ben Foster), aki bosszúra szomjazik, de nem tudja, hogy új tanára és barátja, Arthur felel apja megöléséért. A mester átadja tudását tanítványának, közös munkába kezdenek, majd ők kerülnek a célkereszt közepére. Jönnek a kötelező csavarok és a bosszú!

Rögtön leszögezném, a története nagyon egyszerű, sablonokat használva építkezik fel, de ez egy akció filmnél még elnézhető. Statham a tőle megszokottat, elvárhatót hozzá bár szerintem találhattak volna hitelesebb színészt is Bishop szerepére, aki valamivel többet kihozott volna a karakterből.
Fostert remek színésznek tartom, ebben a filmben bár nem volt szüksége tehetsége javára, mégis elfogadhatóan teljesít. Az egyszerű történetből kiindulva, gyakorlatilag az összes lépés kiszámítható, a főbb csavarok sem okoznak meglepetést – Jason Statham-et nem lehet megszivatni!!! :D
Egyszóval a szokásos gyermekbetegségektől szenved ez az alkotás is, de ettől függetlenül egy jó, viszonylag egyenletes iramú, helyenként pergő akció mozi. Nem bánja meg senki, ha úgy dönt, megnézi. A szokásos túlzó, de szórakoztató, látványos, ötletes akció jeleneteket láthat.
Egy jobb darab az akció műfajon belülről.

6

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről