Hostages 1x01 – Pilot

Az idei évad egyik (általam) leginkább várt darabja ez a sorozat. Egy izraeli széria adta az alapötletet, melynek sztorija nem olyan különleges és egyedi, ám jó táptalaja lehet egy akcióval dúsított thriller-dráma egyvelegnek. Ehhez képest…


A pilot elég gyengén kezdett. A legnagyobb bajom az volt, hogy rémesen kiszámítható volt a teljes háromnegyed óra. Egyszerűen minden meglepetést nélkülözött, az összes fordulatnak szánt fordulat, egyáltalán nem volt üzemképes. Ezerszer ellőtt klisékről van szó.
Azonban valahogy mégis elfoglalt az epizód, nem szenvedtem alatta, nem a perceket számoltam, bár ez a fokozatosan megmutatkozó erős sablonszerűség a végére elszomorított.
Főleg azért mert nem tudom elképzelni, hogy mit lehet ezen nyújtani tizenöt epizódon keresztül.
Ugyanis a CBS limitált szériaként indította útjára, – mint a The Following-ot – vagyis nem terveznek hosszú távra, következő szezonra, (maximum siker esetén) befejezésre is számíthatunk, ami a sorozatos világban igen ritka. Nem tudom, ebből mi és mennyi igaz…
Láttunk már karón varjút, de még egyéb madarakat is.

A sztori lényegében annyi, hogy egy négyfős családot foglyul ejtenek saját otthonában.
Ennek oka pedig a kedves anyuka, aki nem mellesleg éppen abban a kórházban dolgozik, ahol az Egyesült Államok elnökét műtik. Sőt, ő fogja műteni.
Így hát a négy, maszkos alak beront hozzájuk és arra kényszeríti, – a családja életéért – hogy a műtét során intézze úgy, hogy az államférfi a műtőasztalon maradjon.


A doktornő (Toni Collette) azonban morális kérdést csinál az egészből, annak ellenére, hogy stukkert nyomnak a gyerekei koponyájához. Mi több, - bár figyelmeztették és elég komolyan, hogy ne trükközzön, ő mégis kockára teszi a szerettei életét. Itt kicsit sántít nekem az egész, bár ez is csak azért lehet így, mivel a négy túszejtő egyáltalán nem kíméletlen vadállat és erről tanúbizonyságot is adtak, tehát ez kihasználható. Mégis, nem túl életszerű…
A négyes vezetője (Dylan McDermott) nem csupán egy ismeretlen. A széria az előzményeket is bemutatta, bár csak kutyafuttában. McDermott karaktere egy kemény és szigorú FBI-os, akinek rákban haldoklik a felesége és van egy kislánya, akit ideiglenesen magára hagyott, a túszejtés/merénylet miatt.
Tervei és motivációi (bár ez bosszú lesz, az tuti) egyelőre még rejtve maradtak, de az biztos, hogy mindent pontosan kidolgozott. Megvannak a forrásai, az emberei, az apparátus, a pénz, a támogatás.
Itt egy összeesküvés is lesz, vagy lehet a háttérben.
A család tagjairól is mindent tudnak (bár a srác balhéja miatti meglepetés nem illik a képbe). Egytől egyig rendelkeznek valamiféle apró titokkal, amiről nem akarják, hogy kiderüljön, és ezzel ki vannak szolgáltatva a túszejtőknek is.
Így mind azt teszik, amit mondanak nekik.  Kivéve a doktornőt, aki még úgy is, hogy a család élete a tét, elszánt és meglepőnek egyáltalán nem nevezhető lépésre szánja el magát. Felveszi a kesztyűt.
Ennek fényében nem sok jót jósolok a szériának, mert ha ez a kiszámíthatóság megmarad, és nem fokozzák a feszültséget, (túl engedékenyek a túszejtők) akkor ez csúfos kudarcot fog vallani.
Még az sem mentheti meg a sztorit, hogy a két főszereplő, Collette és McDermott között valami intellektuális adok-kapok szerűséget kezdeményeznek. És azért nem mert, a férfi túlságosan elkeseredettnek lett ábrázolva, olyas valakinek, akit nem érdekelnek a következmények, csak a cél.
Tehát a kezdő epizód gyengén szerepelt, nem jó irányt vettek az események, nincs következetesség.
Csak remélni lehet, hogy a folytatás jobb lesz…

5

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről