A hobbit - Váratlan utazás (The Hobbit: An Unexpected Journey)

A hobbit: Váratlan utazás a J. R. R. Tolkien regényéből készített háromrészes filmadaptáció első része. Az alkotás Peter Jackson rendező nevéhez fűződik. Kérdés, hogy ezzel a filmmel is tud-e olyan elsöprő sikert aratni, mint a Gyűrűk Ura trilógiával.

http://www.youtube.com/watch?v=KASDoon-cmY

rendező: Peter Jackson
író: John Ronald Reuel Tolkien
forgatókönyvíró: Fran Walsh, Philippa Boyens, Guillermo Del Toro, Peter Jackson
zeneszerző: Howard Shore
operatőr: Andrew Lesnie
producer: Carolynne Cunningham, Peter Jackson, Fran Walsh
szereplők:
Martin Freeman
(Zsákos Bilbó)
Ian McKellen (Gandalf)
Richard Armitage (Tölgypajzsos Thorin)
Andy Serkis (Gollam / Szmeagol)
Hugo Weaving (Elrond)
Elijah Wood (Zsákos Frodo)
Cate Blanchett (Galadriel)
Orlando Bloom (Legolas)
Evangeline Lilly (Tauriel) 
Christopher Lee (Saruman)  
Ian Holm (Idős Bilbo)
Aidan Turner (Kili)
James Nesbitt (Bofur)
Mikael Persbrandt (Beorn)
Graham McTavish (Dwalin)
Dean O'Gorman (Fili)
Ken Stott (Balin)
Jed Brophy (Nori)
Stephen Hunter (Bombur)

A hír hallatán, miszerint megfilmesítik J. R. R. Tolkien A hobbit című regényét, az a kérdés merült fel bennem, hogy a lapszámot tekintve jóval csekélyebb könyv anyagból készült film, vajon képes lesz-e felnőni a nagytestvéréhez.


Hatvan évvel járunk A Gyűrűk Ura történetének kezdete előtt. Zsákos Bilbó Szürke Gandalf finom ráhatására feladja kényelmes életét, és váratlan utazásba kezd, ami izgalmas kalanddal és busás jutalommal kecsegtet. Útitársa tizenhárom törp, élükön a legendás Tölgypajzsos Thorinnal. Céljuk, hogy visszaszerezzék a sárkánytól Smaugtól a Törp királyságot jelentő Erebort és az ott felhalmozott kincset. Útjuk során számos veszélynek vannak kitéve, találkoznak orkokkal, koboldokkal, vargokkal, óriáspókokkal, mágusokkal, tündékkel, sok régi és új ismerőssel és felbukkan a mindenki számára jól ismert esetlen és csúnya, de mégis szerethető Gollam is. A vele való találkozás váratlan fordulatot hoz Bilbó életébe, és későbbiekben mások sorsát is új mederbe tereli Gollam féltve őrzött drágasága.

Számos ismerőssel találkozhatunk a film során (Ian McKellen -Gandalf, Andy Serkis - Gollam, Hugo Weaving -Elrond, Cate Blanchett - Galadriel, Christopher Lee - Szarumán, Ian Holm - Bilbó, Elijah Wood – Frodó, Orlando Bloom - Legolas).

A Hobbit egy különálló történetet mesél el, mégis finom szálakon szövődik össze a Gyűrűk Ura meséjével.

Peter Jackson ismét egy rendkívül jó alapanyaghoz nyúlt. Az aprólékosan kidolgozott részletek és a kiegészítések miatt a tervezett kettő helyett háromra bővült a részek száma, a történet tuningolást többnyire csak azok veszik észre, akik olvasták a könyvet, bár a túlzottan elnyújtott jelenetek mindenki számára érezhető és néha már unalmas volt. A kevesebb néha több mondás igaz jó néhány jelenetre, de főleg a film első felére, ahol a bemutatást részletezik. Jackson stílusára jellemző a kifogyhatatlan mesélőkedv, ami minden filmjében tapasztalható, de A Gyűrűk Ura és A Hobbit trilógiákban csúcsosodik ki igazán.

Negatívumokhoz sorolom a párbeszédek kidolgozatlanságát, ami a törpöknél érzékelhető leginkább. A történetet addig bővítették, amíg sikerült három részt kipréselni belőle, és ez sokak számára úgy tűnhet, hogy Jacksonék gondolatai elsősorban a kassza megtöltése körül kalandoztak. Ennek köszönhetően az egyes hosszúra nyújtott jelenetek rétestészta jelleget kölcsönöztek a filmnek, ami nem kívánt sallangokat hozott magával.


Ami viszont elismerésre méltó, hogy gyönyörű tájakon játszódik, Új-Zéland ismét elvarázsolja a nézőket. A jól megtervezett díszletekre, jelmezekre, technikai megoldásokra sem panaszkodhatunk. Remek választás volt Bilbó szerepére Martin Freeman. Jól ábrázolják, hogy a hobbit megtűrt útitársból, hogyan válik a bátorságának és furfangosságának köszönhetően a társaság teljes értékű tagjává, sőt hőssé. Andy Serkis játékát pedig Oscar-díjjal jutalmaznám.


A rendező ezekkel kompenzálta a lagymatagabb részeket, így a néző nem érezhette úgy, hogy kidobta a mozijegyre kiadott pénzét, mert a film végkicsengése pozitív. Ebben a rohanó, tébolyult világban az embereknek szükségük van arra, hogy időnként elmenekülhessenek a fantázia világába. A hobbit - Váratlan utazás című film lehetőséget nyújt erre, amellett, finom nevelési vonal is érzékelhető a filmben, ami útmutatásként is szolgálhat az eltévedt bárányoknak.

Nem nagyon volt még ilyen filmmel dolgom, ahol ennyire nem tudtam zöldágra vergődni az érzéseimet illetően. Minden hibája és negatívuma ellenére lenyűgöző alkotás, de még is hiányérzetem volt a film végén, és kicsit keserű szájízzel távoztam a moziból.

Ha a Hobbit trilógiánál A Gyűrűk Ura szerkezetépítését veszik alapul, akkor a következő részben, ami a Smaug pusztasága címet kapta, és a magyarországi mozikban 2013. december 13-től látható, még gigászibb látványra számíthatunk.

Érdekesség:

Peter Jacksonnál észrevehető, hogy a legtöbb filmjében cameo-alakításokban tűnik fel. Hullaházi asszisztens a Hullajóban, hajléktalan a Mennyei teremtményekben, haver a Törjön ki a frász!-ban, sárgarépát evő részeg ember A Gyűrű Szövetségében (a Pajkos Póni közelében), A két torony-ban a Helm-szurdoki jelenetben hajítólándzsás várvédő katonát alakít, A király visszatér-ben pedig egy kalózt, akit a bővített változatban Legolas lenyilaz.

Az új-zélandiak remek időzítéssel építettek a Hobbit: Váratlan utazás című fantasy megjelenésére. A varázslatos szépségű szigetországban a film megjelenésével szinte egy időben újabb látványossággal bővült a filmbéli Megyének helyet adó vidék. A néhány éve mesterségesen létrehozott turista faluban, Hobbitonban ugyanis december 1.  óta igazi hobbit-kocsma várja vendégeit. A Green Dragon, vagyis Zöld Sárkány Fogadó megnyitóján maga John Key új-zélandi miniszterelnök nyitotta meg a kapukat az első szomjas vendégek előtt. Az épületet a lehető legnagyobb történeti hűséggel húzták fel, így kissé a föld alá süllyesztve épült, természetesen a lehető legalacsonyabb belmagassággal. Nem kell azonban aggódniuk a középföldei sörre szomjas látogatóknak, az autentikus belső tér ellenére nem csak a Zsákos Bilbó magasságú vendégek férnek el kényelmesen.

Kapcsolódó cikkek:

http://hu.wikipedia.org/wiki/A_hobbit:_V%C3%A1ratlan_utaz%C3%A1s7

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről