Game of Thrones – A felén túl…

Az HBO sikersorozata immár második szezonját tapossa, ami továbbra is igen kedvelt, annyira, hogy mára  3. évad is el van könyvelve. Az első évad újdonsága után a második „csupán” folytatja az elbeszélést 5 epizódon keresztül a történet nem sokat haladt. Viszont a színvonal változatlan, kaptunk pár új szereplőt is, más korábbi mellékesebb szereplők pedig jobban előtérbe kerültek.
Az eddigi intrikákon alapuló történetvezetés továbbra is megmaradt, de a 2. évadban már több fantasy elem is megmutatkozott.

Legutóbb Arya-val (Maisie Williams) fejeztük be, akkor most kezdjük vele, hiszen az ő élete is gyökeres változásokon megy keresztül.
A Stark-klán fejének elvesztése után, gyermekei szétszóródtak a világban és Arya a nagy kavarodásban kimenekült Királyvárból és az Éjjeli Őrség legújabb karavánjához csapódott, ahol társául szegődik a Baratheon-fattyú, Gendry (Joe Dempsie). Együtt bujkálnak a Lannisterek elől egészen addig, míg maga a család feje, Tywin Lannister (Charles Dance) elé nem kerülnek.

Eközben a teljes Éjjeli Őrség is halad tovább észak felé, rettegve a Fal mögött gyülekező veszedelmet, melyről egyre kézzel foghatóbb információkat tudhatunk meg.
Egy ideig egy bizarr férfinél szállnak meg, aki saját lányait veszi feleségül és a fiúgyermekek titokzatos módon eltűnnek. Ez a világ már más, mint az eddigiek. Itt a fagy, a hó és az itt élők szabályai szerint kell játszani. Miközben mindenki féli a közelítő Telet…

Kis kedvencünk sem lankad, alias: Tyrion Lannister (Peter Dinklage). Ő Királyvárba érve, mint helyettes Király Segítője rögtön elkezdi kiépíteni a hídfőállásait. Ahogy azt ő is megjegyezte:
Nem akar Ned Stark sorsára jutni.
Ezért hát azonnali tisztogatásba kezd.
Eltávolítja a kétes elemeket, a lehetséges veszélyforrásokat minimalizálja, igyekszik ott akadályozni nővérét, Cersei-t (Lena Headey) ahol csak lehet. Kettejük ellentéte nyilvánvalóan hosszú múltra tekint vissza és most a hatalom tornyában üldögélve, elvégre mindketten az ifjú király, Jeoffrey-t (Jack Gleeson) istápolják.
Igyekeznek visszafogni a nyilvánvaló szadista hajlamait és úgy kivenni a kezéből a hatalmat, hogy azt ne vegye észre.
Tyrion ügyesen lavírozik az intrikák tengerén, (egyelőre…) ügyeskedéseinek köszönhetően egyre szilárdabb és biztonságosabb fészket épít magának a birodalom csúcsán. Aktívan dolgozik a Lannister – Stark ház közötti feszültség enyhítésén is, ám ezzel egyelőre nem sok sikert ér el, hiszen Robb (Richard Madden) továbbra is eredményesen vonul Királyvár felé, serege ellenállhatatlan, győzelmet halmoz győzelemre. Egyedül a többi trónkövetelő okozhat kellemetlen meglepetést.

Trónigényből persze több is van, és ezek ütköznek is természetesen. Joffrey-n kívül még ott van a két Baratheon-testvér is.
Stannis (Stephen Dillane)
eltökélten, ellentmondást nem tűrve halad a Vastrón felé, kétsége sincs afelől, hogy a korona őt illeti.
Igényeinek érvényesítésében többen is segítik. Seregén kívül egyre több támogatót szerez, továbbá ott van számára a Vörös Asszony is, aki egy új Isten papnője.
Teljesen a hatalmába keríti Stannist és ha eddig nem lett volna gyanús rőt nőszemély, akkor a 4. epizód után minden bizonnyal az lett, miután életet adott Stannis-szal közös gyermeküknek, aki nem egy szokványos újszülött.

A trón várományosok között ott volt még Renly (Gethin Anthony) is, a másik testvér, aki szintén sereggel közelít Királyvár irányába, ám útja keresztezi a bátyjáét, aki nem ismer irgalmat.

Továbbá még van itt egy örökös, akit eddig nem nagyon vettünk számításba, ahogy az acsarkodó nagyurak sem. Ő pedig a Khalessi, vagyi Daenerys (Emilia Clarke). Targaryenként jogot formálhat az uralkodásra, és bár egy távoli kontinensen ragadt, ahol sokáig egyedül a túlélésért küzd maroknyi népével, de még befuthat a célegyenesben, nagy potenciál van a karakterben. Pláne, hogy immár három sárkány boldog anyukája. E lények megjelenésével azonban visszalopakodik valami a világba, amiről eddig azt hitték, hogy elveszett. Ez pedig a mágia.
Ezt látszik megerősíteni Bran (Isaac Hempstead Wright) figurája is, aki tragikus „balesete” óta képtelen járni. De fura álmok látogatják, mi több ígéretes látomások lepik meg időről időre, amik azzal kecsegtetnek, hogy egyszer majd láthatunk némi varázslatot a szériában.

Különös erők ébredeznek, ez tény. Nem csak a Falon túl, de Bran és a Vörös Asszony bizonyítja, hogy nem a Tél az egyetlen riasztó dolog a jövőben. Ki tudja mi következik még, amikor már így is polgárháború tépázza a Birodalmat, mely képtelen egységes lenni, mindenütt trónkövetelők és a hatalom sosem volt osztható.

A Greyjoy-família tékozló fiúja, Theon (Alfie Allen) is hazatér a Vas-szigetekre és szembe keürl azzal az erkölcsi dilemmával, hogy két családja közül melyiket válassza.

Várjuk türelemmel mi sül ki ebből az egészből, hiszen akadnak érdekes fejlemények, annak ellenére, hogy túl nagy lépésekkel nem halad a sztori. Igazából, érdekességből, meglepő fordulatból is kevés van.
A sorozat komótos
, bár még van az évadból 5 rész, szóval… ráérünk még.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről