Fringe 4x22 - Brave New World: Part 2 (évadzáró)

A május egy különleges hónap a fiatalok körében. Ilyenkor van a ballagás, lassan zárják az év végi jegyeket, a tanulók készülnek az érettségire, stb. A sorozatok kedvelőinek ez a hónap kedvenceik búcsúját jelenti. A szerencsésebbek készülhetnek a visszatérésre ősszel, azonban néhány szériából ezen időszakban láthatjuk az utolsó képkockákat. A Fringe vissza fog térni egy 13 részes utolsó évadra, ennek fényében különösen érdekes a mostani zárás. Ha lehet hinni az előzetesnek, akkor soha nem látott durvaságokra lehet számítani az évadzáróban. Valamit azonban már megtanulhattunk. Ne bízzunk az ilyen kijelentésekben.

Kezdjük talán azzal, hogy a hírek szerint kétféle végjátékot forgattak a készítők a szezon zárásaként attól függően, hogy a csatorna berendeli-e a következő évadot. Mint később kiderült ez a hír kacsának bizonyult, nincs szó eltérő végkifejletről, talán a legutolsó jelenet nem került volna bele a sztoriba kasza esetén.

Nekem mégis olyan érzésem volt, mintha sorozatzárónak indult volna az epizód. Azt hiszem a Fringe az a széria marad, amelyben hatalmas potenciál lapult mindvégig, de a készítők rossz irányba terelték a mondanivalót, kiherélték azt a szellemiséget, ami mozgatta a cselekményt. Gondolok itt a kezdeti misztikum hétköznapi pacsizásba való átfordulására, ami a párhuzamos világot illeti.

Egyszerűen nem volt jó a történet, nem volt elég színes a paletta ahhoz, hogy át tudjon jönni az írók szándéka. Mi sem bizonyítja ezt jobban, hogy a készítők is időközben saját maguknak mondtak ellent azzal, hogy a szezon kezdetén annulláltak minden eddigi történést. Az évad eleje az útkeresés jegyében telt, ami szintén nem volt egy okos húzás.

A közepére már kezdett világossá válni minden, egyre jobb és színvonalasabb részek követték egymást. Az útkeresést egy sziklaszilárd cél váltotta fel, ami azért nem maradhatott hófehér. Ha kicsit elmélkedünk az egész mikéntjén bizony csalódni fogunk.

Maga a finálé szokás szerint nem jött át annyira, mint kellett volna. Régóta tudjuk, hogy az alkotók „szeretik” elcseszni a záró akkordokat, azt hiszem sosem tudtak még méltó végjátékot kanyarintani egy-egy szezon végére. A mostani is inkább amolyan búcsúzásnak tűnt mintsem felvezetésnek.

Ettől függetlenül rajongóként és elfogultságtól mentesen is azt kell mondjam, hogy kár lett volna itt abbahagyni a mesélést. A következő szezon már teljesen másról fog szólni, eldobjuk jó messzire a kizsigerelt párhuzamos világ problémakört és jöhet a kalaposok háborúja. Messze sokkal több lehetőség rejlik ebben a vonalban, nagyon sajnálnám ha elrontanák a szórakozást.

A 13 részes rövidített évadot olyannak képzelem ahol minden rész a megelőzőre épül, nincs mellébeszélés, nincsenek random esetek. Talán még soha nem vártam annyira Fringe évadot, mint most az ötödiket.

Összességében egy felemás évadot zártunk le, ahol a kezdeti részek nagyon gyengén szerepeltek, de később a sorozat szépen összekapta magát miközben az írók megmutatták, hogy tudnak még érdekes dolgokat átadni a nézőknek. Elég szomorú, hogy a szezon messze legjobb része az volt, amelyik egyáltalán nem kapcsolódott az évadhoz.

Cassone kollégának köszönet az egész éves kitartó feliratgyártásért.

0

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről