Defiance 1x01

Sci-fi szériából nem kényeztetnek el minket a csatornák, ami meg elkezdődik, hamar véget is ér.
Hol vannak a régi szép idők, amikor még Star Trekek mentek a Tv-ben…
A Syfy, ami eleve erre van ráállva, szintén be szokott bukni a sorozataival, (lásd Alphas a közelmúltban) ezeket a buktákat pedig mindenféle Asylum szintű kétfejű cápával és krokoszaurusszal igyekszik pótolni. De most elindította az új próbálkozását, melynek világa egy népszerű számítógépes játékon alapul.
És a dupla pilot után talán valami érdemleges vette kezdetét…

Alapvetően két tényezőn alapul a széria, ami miatt akár sikeres is lehet. Ezek, ha kellőképpen ki vannak dolgozva, akkor egy remek új sorozat megszületéséért lehetnek felelősek. Ha nem, akkor csak egy újabb bukta, ami bírta pár szezont, aztán feledésbe merül.
Az egyik ilyen ok, hogy egy kedvelt számítógépes játékon alapszik, aminek köszönhetően egy párszázezer nézőre máris szert tettek.
Ez ugyan nem mindig jön be, de azért az esetek többségében az adaptációk eredetijének kedvelőire lehet számítani. A másik ok a színes, sok fajt felvonultató világ, melynek kibontakozására még várni kell, hiszen csak most kezdődött, de ez hosszú távon jól is elsülhet.
A Star Trek és a Babylon 5 is attól volt érdekes, hogy számos különös lényt alkalmazott, számos különös szokással, amik aztán meghatározták és élettelivé varázsolták a sorozatot.
A Defiance is ezen a nyomvonalon halad…

A dupla epizódos pilot vegyes érzelmeket ébresztett a nézőseregben. Volt, akinek megtetszett, volt, aki máris elfordult a produkciótól. Én látok benne fantáziát, még akkor is, ha maga az első rész nem sikerült éppen jóra. A potenciál azonban látszik, már ennyiből is.
A felvezetés nem lett erős, ezt meg kell hagyni, azért az emberek többségét valószínűleg nem csábítja arra, hogy bizalmat szavazzanak neki.

Egy olyan világban játszódik, épp hogy csak megkezdődő történetünk, amiben az emberiséget meglátogatta több földönkívüli faj, melyeket összefoglaló néven Votanoknak neveznek. Ez a sokféle nép elvegyült közöttünk és az átformált Föld arculata teljesen megváltozott.
Két főszereplőnk egy ember férfi, Nolan (Grant Bowler) és egy idegen lány, Irisa, (Stephanie Leonidas) aki – mint az a későbbiekben kiderül – különös kapcsolatban áll a férfival.
Ők ketten az ígéret földjére, az Antarktiszra igyekeznek, ám úgy adódik, hogy egy Votan roncsvadászat közben – ez a bárkahullás, mely során a becsapódó régi hajók feledésbe merülő technológiáját kutatják fel és adják el jó pénzért – menekülőre kell venniük a figurát és egy Defiance (Szembenállás/Ellánállás) nevezetű településre érkeznek, ami a háborús időszak egy nagy jelentőségű ütközetéről, a béke kezdetéről kapta a nevét. Itt békésen élnek együtt a különböző fajok és az újdonsült polgármesternő (Julie Benz) igyekszik fenntartani a rendet és a fejlődés ütemét.
Az egyetértésről nem is beszélve, mivel a városka két legnagyobb hatalmú, gazdag családja, a McCawley-k és a Tar-ház folyamatosan ellenségeskedik. Ráadásul a család gyermekei között némi Rómeó és Júliás sablon is kezd feltünedezni, ami csak tovább mélyíti az ellentéteket. Ám erre vajmi kevés szükség van, hiszen az idősebb McCawley fiút meggyilkolják és a pénztelen Nolant kérik fel, hogy keresse meg a gyilkost.
S ha ez nem lenne elég, még egy pusztító faj, a Volge egy hadseregnyi képviselője is a város felé tart, hogy a földdel tegyék egyenlővé.

Az első epizódban nem igazán a személyiségeket mutogatták, inkább ráfeküdtek a helyi viszonyokra (melyek még korántsem kerültek igazán terítékre) és akadt némi akciózás is, amivel a nézőket igyekeztek megragadni.
Van bőven lehetőség, csak meg kell őket ragadni. A városka sokszínűsége rengeteg módot adhat az izgalmas részekre, az összeesküvéssel kapcsolatos főszálra.
Látvány terén sem utolsó a széria, de elsősorban a történetnek kellene teljesítenie, ami mellé párosulnia kell a fokozatosan megismertetett világgal. Máskülönben nem sok jót jósolok.
Én megadom az esélyt a sorozatnak, hiszen a Syfy is megadta, mivel máris bejelentették a második évadot.
Ez azért ígéretes…

6

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről