Bates Motel 1x01 – Pilot

Az A&E csatorna idén rukkolt ki új drámájával, ami a Pszichó jól ismert karakterének előtörténetét taglalja, vagyis a híres hitchcock-i alkotás Norman Bates-ének fiatalkorába nyerhetünk betekintést.
A kapcsolata az anyjával és a hotel beindítása körül forognak az események, legalább is, ha a pilot-ot vesszük alapul. Hogy a továbbiakban miként folytatódik a történet az kérdéses, de az első, bevezető epizód nem lett elég erős ahhoz, hogy továbbra is esélyt adjak a sorozatnak.


Anthony Cipriano első igazán komoly munkája, dolgozott már sok TV-s produkción, (Tizenkettő, Kutya legyek…, stb.) de ekkora figyelmet még egyik alkotása sem kapott.
A Bates Motel is csak egy újabb előzmény ötlet, ami nagy divat manapság, a pilot után talán nem helyes megítélni a szériát, de mivel nekem ennyi elég is volt belőle, nem igen tehetek mást. Ezzel rátérek arra, hogy miért is nem nézem tovább a sorozatot:

Az alapötlet, hogy bemutatják a Bates család gyökereit, önmagában egy jó kis ötlet, ami felkelti a figyelmet – az enyémet is felkeltette. De a pilot cirka 43 perce nem ébresztette fel a vágyat, vagy a kíváncsiságot, hogy nyomon kövessem a család történetének alakulását. Pedig nem is akárkit szerződtettek Norman anyjának, Normának a szerepére. Vera Farmiga az utóbbi évek egyik legtehetségesebb színésznője, aki mostanában feltűnt a vásznakon. Tv-s szereplése kissé meglepett, de az ő alakítása az egyetlen a sorozatban, amire azt mondtam, hogy rendben van.
A fiát alakító Freddie Highmore teljesen következetlen játékkal rombolta a karakterét és a pilotot.
Az egyik pillanatban anya pici fia, a következőben homlok egyenest az ellentéte és lázad kifinomult zsarnok anyja ellen, majd egy harmadik pillanatban keményen a kamera mellé néző, megingathatatlanságot sejtető férfi. Ezen nem lehet elmenni.
A sorozat a kezdeteket dolgozná fel, de olyan az ember érzése, hogy máris belecsöppentünk a közepébe.

A sztori lényege, hogy anya és fia elköltözik apa tragikus halála után és megvásárolnak egy régi házat és egy hozzátartozó motelt.
A nyakamat rá, hogy apa halálában is valamelyik családtag keze van…
Eltökélik, hogy új életet kezdenek és beüzemelik az út menti szállodát.
Persze a gondok nem kerülik el őket.
Az autópályát más irányba szeretné terelni a városi tanács, ami őket nagyon rosszul érintené, ráadásul az egykori tulajdonos is visszajár, mint a jó szellem és bajt okoz.
Megkezdik a beilleszkedést, ami Normannek elég jól megy, mert úgy tapadnak rá a jó kis csajok, mint legyek a légypapírra. Ez átlátszó egy kicsit, hiszen ilyesmi lányok mit foglalkoznának a fura, szürke Norman Batesszel? Meg fogják majd szívatni, ez tuti. Hogy ezzel is az érzelmi zsaroló anya malmára hajtsák a vizet, aki ezáltal tovább ápolhatja bizarr kapcsolatát a fiával.

Sajnos tele van átlátszó húzásokkal a pilot, amiből sejthető miként alakul majd a folytatás és ez a sejtelem kiöli az emberből a vágyat, hogy megnézze a többi részt. Legalább is belőlem. Azt kell mondjam, hogy a jó alapötletből egy gyenge első epizódot hoztak össze, persze az is lehet, hogy a széria még csak ezután indul be. Bár az első gyilkosság már megvolt…
Szóval vegyesek az érzelmek, de nekem ennyi elég is volt. Nem hiszem, hogy ilyen felhozatallal megéli a következő évadot. Bár az A&E-nél kisebb nézettség mellett is életben maradhat…

4

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről