Babylon A.D.

Ez a mozi még valamikor 2008-ban veszett el, hiszen ez az amerikai premier időpontja, ám hozzánk csak tavaly érkezett meg a mozikba. El is bukott, ahogyan azt várták, ami miatt a rendező, Mattieu Kassovitz a mértéktelen vágást okolta. Ugyanis tartalmasnak, elgondolkodtatónak szánt sci-fi-jét akció dús és szörnyen közepes tucat mozivá degradálták. Ez végső soron igaz, bár a 20th Century gonoszsága nem igazolódik, és felmerül egy kérdés is:
Mégis mit várt, ha Vin Dieselt választotta ki a főszerepre?

Maurice G. Dantec sikeres és kedvelt – általam nem ismert – Babylon Babies című regényének adaptálásával állunk szemben. Nem ismerve az eredeti alkotást, nem is hasonlítgatnék, de azt anélkül is leszögezhetem, hogy biztosan összecsapott, tartalmatlan és következetlen írás lenne. A film ugyanis ezekkel a főbb jellemzőkkel rendelkezik.

A megvágás körüli mizériáról olvasgatva még akár az is lehetséges, hogy Kassovitz valóban azt a jó kis filmet forgatta le, amiről beszélt.
Még Diesel is azt hajtogatta, hogy nyírbálásnak köszönhetően, ő sem tudta megmutatni a világnak, mekkorát alakított. Ezt viszont már erősen kétlem…

Tökéletesen tipikus posztapokaliptikus világot vázolnak fel a nézőknek. Szegénység, kétségbeesés, megosztottság, a pénz és az erő uralkodik, mindenki vergődik és napról napra él ebben a határtalan elnyomásban. Ezt is annyiszor hallottuk, hogy már elmondani se kéne. Mindenki fújja kívülről.
Majd megismerhetjük a főhőst, Toorop-ot (Diesel), aki egy cinikus zsoldos és rohadtul nem áll neki jól a szerep. Megbízzák, hogy kísérjen el egy lányt az amerikai határon túlra.
Gyorsan nyilvánvaló teszik, hogy ez a hajadon különleges, egyedi. Ennél fogva meg kell óvni a külvilágtól, tehát vele tart nevelője, testőre, Rebeka nővér is (Michelle Yeoh). E leány, akit mellesleg Aurorának hívnak (Mélanie Thierry) – na, mire utalhat a név? – tökéletesen naiv, de nem védtelen.
Thierry egyébként jó választás volt a szerepre, törékeny alkata, szilfid termete, ártatlan kék tekintete illik az általa alakított karakterhez. Kár, hogy egy ilyen filmben elvész mindez.


Toorop és a két nő küszködik, hogy eljusson Amerikába, de a lányért sem akárkik vetélkednek, fontossága jó darabon titokban is marad. Na, persze nem végig…
A legvégére azért még robbantani készültek a készítők, de sajnos a befejezéssel el is rontották rendesen.
A jól megszokott végső fordulat ül, de ez sem sokat javít a mozin. Egyszerűen Diesel már nem illett bele ebbe a koncepcióba, még akkor sem, ha azt vesszük figyelembe, hogy ez egy csont akció mozi.
Az akció jelenetek is következetlenül jelennek meg a filmben, mintha csak azért lennének benne, hogy azért végtelenül rossz ne legyen a végeredmény. Nem mondom, látvány az van, de az akciók mind-mind öncélúak. Arról nem is beszélve, hogy a sztori nem üt át mindezen. Tulajdonképpen annyira súlytalan a mozi története, hogy már nem is igazán tudom felidézni. Ennek oka az, hogy a film sem közli a nézővel. Talán tényleg elveszhetett a lényeg a vagdalkozásnál?
Francia film lévén, a parkour-os népség ki sem maradhatott belőle – nem unalmas ez már?
A Coca-Cola Zero reklám is több mint erős…
csak úgy guvadt a szemem.

A Babilon A.D. legnagyobb problémája, hogy tartalmatlan, nem közli a mondanivalót, a meg-és átgondolatlanság érzetét kelti.
Nem állnak össze a részletek, nem lesz egész a sztori. Egy könnyen felejthető, középszerű sci-fi marad, ami túl sok sci-fi elemet nem is mutat fel.
Pedig még a színészeket sem okolhatjuk – szódával talán Diesel is elmegy -, hiszen olyan nevek tűnnek fel, mint Gérard Depardiue, Lambert Wilson, Mark Strong, sőt még az egykori K-1 világbajnok Jérome Le Banner is szerepel benne.
Nem tudom, hogy a sok pletyka megállja- e a helyét az alkotással kapcsolatban, de az tény, hogy ez a film középszerű, sok szempontból gyenge, érdektelen és összecsapott.

5

Nagyon érdekesnek és

Nagyon érdekesnek és tartalmatlannak találom ezt a film "elemzést" elöszőr is a helyes írás, már gondolok arra hogy vannak szavak amik ki lettek hagyva és ezáltal értelmetlenek lettek a mondatok hál' Istennek csak pár volt ilyen úgy hogy a lényeget érteni lehetett.... Ez mind nem is zavart annyira, de aztán nem ez volt az első amit olvastam és így lehordani Vin Dieselt, mint ahogy itt és a más elemzésben is ez azért az elemzőre nézve szégyen... Tán az irigység az ami beszél belőle! Szerintem Vin Diesel filmjei jók nem világ sikerűek de jók és szerintem színészileg teljesen rendben van! :)

 

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről