Amerikai Pite: A Találkozó (American Reunion)

A jól ismert szereplők visszatértek, ezúttal egy osztálytalálkozó kedvéért hozták őket össze. A Kalandférgek készítői egy tűrhető folytatást készítettek, ami ugyan kicsit felnőttesebb, de megőrízte a Pite-humor sajátosságait.
Nyilván nem nevezhetjük az év vígjátékának, de egynek még éppen jó.

Az Amerikai Pite film sorozat igen kedvelt volt a maga idejében a tinédzserek körében, nem csak Amerikában, hanem Magyarországon is.
Sokan azok közül, akik akkoriban még tizenévesként ültek be a mozikba valamelyikre a háromból, ma már felnőttek, akiknek az életét a munka és a család tölti ki.

A készítők Jon Hurwitz és Hayden Schlossberg (a szintén népszerű Kalandférgek filmek írói és rendezői) most megkapták a lehetőséget, hogy kivegyék a részüket a Pitéből.Az újabb lenyúzott bőr mutat némi párhuzamot A feláldozhatók 2.-vel, hiszen ebbe is összeszedték az előző produkciók összes jeles szereplőjét. Az alkotásnak tehát némi gesztus értéke is van.
Ezeket a szereplőket nem kell bemutatni, pláne, hogy nem változtak túl sokat:

Jim (Jason Biggs) és Michelle (Alyson Hannigan) a harmadik felvonásban házasodtak össze, azóta csendesen múlatják a családi hétköznapokat, gyermeket nevelnek, és lassan-lassan elmerülnek a szürke unalomban, észre sem vették és fásultak lettek.
Oz (Chris Klein) sikeres és népszerű televíziós személyiség, akinek az élete állandó pezsgés, de kezd rádöbbenni, hogy nem is erre van szüksége.
Kevin (Thomas Ian Nicholas) szintén a házasélet mindennapjait tapossa, míg Stifler (Sean William Scott) az égvilágon semmit sem változott. Ugyan az a bunkó, aki volt, csak csupán gyakornokként dolgozik egy nagy befektetési cégnél.
Míg Finch (Eddie Kaye Thomas) igazi világjáróként tér vissza a szülővárosba. Mindannyiukat egyetlen dolog vonzott vissza az egykori otthonukba. Ez pedig a 10 éves osztálytalálkozó. Mindenkinek az a terve, hogy szétbulizza az agyát, pont úgy mint a gimiben.
Csak hogy rá kell döbbenniük, hogy a gimnáziumi évek elrepültek, most már felnőttként kell helytállniuk az életben. Egyikük sem érkezik problémák nélkül, mi több a dolgok csak tovább bonyolódnak.

Jim kénytelen megküzdeni a szomszédlány vonzalmával, akit egykor bébiszittelt, miközben a házassága is válságba kerül. Régi szerelmek tűnnek fel, (Tara Reid, Mena Suvari) de előtörnek a régi sérelmek is, vagy éppen csak a feledni kívánt esetek.
Ahogy az eddig is jellemezte a szériát, a szex központi téma, vagyis a poénok, a tréfás helyzetek java e témakörhöz kapcsolódik.

A film poénok szintjén nem olyan erős, (bár mely hollywoodi vígjátékra mondhatnánk ezt) azért persze akad néhány jobb geg, vagy visszautalás a korábbi mozik bizonyos eseményeire, amik megkacagtatják a nézőt. Viszont nem a múlt felidézését hangsúlyozták ki, - ami minden ilyen találkozó sajátossága – inkább arra koncentráltak, hogy milyen változások játszódtak le a szereplőkben, illetve hogy melyikükből mit hoz ki egy-egy régi arc, vagy a régi életük emlékei.
Ezzel viszont nem párhuzamosak a poénok, hiszen a szokásos Pite-színvonalat tartják, – ami vagy jó, vagy nem – szóval a szex vicceken túl altáji humorosságokra is lehet számítani.
Ha ezt még nem untuk meg, akkor a filmet akár pofás kis vígjátéknak is nevezhetjük.
Ellenkező esetben viszont inkább csak egy szürke kis komédia, ami utoljára meglovagolja egy régi, kedvelt filmes trilógia sikerét.

Aki szerette az előző mozikat, annak mindenképp érdemes megnézi, hiszen a régi szereplők csak nem visszahozzák a „retro” hangulatot. Továbbá jó újra együttlátni a kedvelt bandát.
Szerencsére mindenki feltűnik, hosszabb rövidebb ideig, kezdve Jim apjával, Stifler mamájával vagy éppen Nadjával. Sőt még Finch mamája is feltűnik, akinek elhelyezése a filmben egy jó kis csavar.
Azért azt el kell ismerni, hogy volt némi ötlete az alkotó gárdának, szóval nem egyszerűen egy összecsapott filmről van szó. Érezhető, hogy volt koncepciójuk, volt elképzelés, amiből talán nem hozták ki a lehető legtöbbet, de a végeredmény mégsem lett borzalmas.
Élvezhető – ha eltekintünk a fentebb vázolt apróságoktól – és már-már szívmelengető élmény az új Pite film.

5

Új hozzászólás beküldése

A mező tartalma nem nyilvános.

További információ a formázási lehetőségekről